Medi ambient

La serra de Montsant esquiva el pitjor incendi de l’estiu

La baixada de les temperatures i la falta de vent van ajudar en les tasques d’extinció

Els bombers donen per estabilitzat el foc de Cabacés després de cremar 110 hectàrees. La hipòtesi dels Agents Rurals és la caiguda d’un cable elèctric.

La serra de Montsant esquiva el pitjor incendi de l’estiu
2
Es llegeix en minuts
Jan Magarolas

Després de cremar 110 hectàrees de sòl forestal, l’incendi declarat al municipi de Cabacés (Priorat) i que amenaçava d’avançar pel parc natural de la Serra de Montsant va quedar estabilitzat ahir al matí aprofitant la millora del vent, tot i que els bombers continuaven treballant per a l’extinció definitiva. A un estiu sense gairebé sobresalts, el de Cabacés s’ha convertit en el pitjor incendi de la temporada, tot i que tant la dimensió del terreny arrasat com el seu potencial perill davant la població siguin lluny dels grans sinistres d’altres anys. Quant a l’incendi proper de Porrera, declarat gairebé de manera simultània, també va ser controlat.

La situació ahir al matí ja era molt diferent de la de la nit anterior, amb fortes ratxes de vent que impedien l’actuació dels mitjans aeris i la falta de llum i visibilitat. Al matí, les baixes temperatures de primera hora, pròpies d’aquesta època al Priorat, es van aliar amb els bombers i el vent va deixar de bufar. Les condicions eren òptimes perquè els bombers poguessin actuar amb relativa facilitat. De fet, l’ambient en el punt de control era tranquil. "Les condicions meteorològiques s’han relaxat i això ha permès un millor treball dels mitjans aeris que, al costat dels terrestres, són imprescindibles", va explicar el responsable de la intervenció a Cabacés, Joan Rovira.

Difícil accés

La difícil orografia del terreny –molt abrupte, amb pendents importants, molta roca i pocs senders– va ser un dels principals problemes de les tasques d’extinció. El massís del Montsant, conegut per les seves escarpades parets, va ser el principal aliat del foc a l’impedir l’accés dels cotxes de bombers. Amb el record dels greus incendis soferts el 1982, els bombers es van centrar primer a atacar el flanc dret del foc, que va quedar estabilitzat de matinada, abans d’arribar al punt crític de la Font de la Cavaloca i la collada de Barraques. Ahir al matí van mirar de controlar el flanc esquerre i tancar el perímetre, que va ser finalment de sis quilòmetres.

Els bombers es trobaven treballant amb mitjans propis, ja que la situació hidrològica al Priorat és d’emergència: els pantans de la comarca estan a menys del 2% de la seva capacitat i l’Ajuntament de Cabacés va demanar no utilitzar l’aigua de boca. Els hidroavions es van proveir amb l’aigua del pantà de Flix (Ribera d’Ebre).

Notícies relacionades

La consellera d’Interior, Núria Parlon, va assistir ahir al matí a una reunió de control al centre de comandament establert a la Vilella Baixa (Priorat). Des d’allà va confirmar que la investigació sobre les causes de l’incendi continua oberta. No obstant, bombers, Agents Rurals i Protecció Civil apuntaven que la caiguda d’un cable de la xarxa elèctrica a causa del mal estat de la instal·lació podria haver sigut l’origen dels incendis.

Dijous a la tarda, el parc natural de la Serra de Montsant va tancar els accessos de la zona afectada. I durant unes hores es va ordenar el confinament de la població de Porrera. Un dels factors que sumaven complexitat a l’escenari era que els dos incendis, el de Cabacés i el de Porrera, amb prou feines estaven separats per 9,5 quilòmetres. Entre els dos es van cremar aproximadament unes 125 hectàrees: principalment es tracta de sòl forestal, tot i que també n’hi ha de cultivable.