Els estibadors barcelonins rebutgen les denúncies

Els estibadors barcelonins rebutgen les denúncies
1
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

"Aquí al que entra nou se li fa l’advertència següent: ‘Si caus en un problema d’aquests, vas fora. Nosaltres no ho cobrirem’. L’hi diem molt clar", assegura Albert Gil, portaveu de l’Organització d’Estibadors del Port de Barcelona. L’OEPB és una coordinadora, l’única plataforma sindical d’un col·lectiu sovint envejat pels seus alts ingressos i condicions laborals, "i massa vegades criticat sense raó", lamenta aquest estibador barceloní.

Al denunciar en la seva memòria anual l’"alarmant" creixement del narcotràfic al port de Barcelona, la Fiscalia Antidroga de la capital catalana retrata una situació d’endogàmia i privilegi a l’estiba "opaca i incompatible amb les mesures de seguretat", tot i que no exclusiva d’aquest port a Europa. Davant les preguntes que EL PERIÓDICO li formula per la denúncia de la fiscalia, Albert Gil es planteja si val la pena entrar en el debat, però resol protestar per la mal la imatge de la seva gent. "¡Que som 1.300 persones! Entre tants hi deu haver de tot, com en la resta de la població. Tenim ous podrits com la resta dels sectors".

"La droga entra per mar, però també per terra i per aire", afegeix Gil. Explica aquest veterà estibador que "ara hi ha molta més seguretat que abans. Avui no entra qualsevol en una terminal de contenidors, una van carrier (grua mòbil) no es posa en marxa si no reconeix el conductor i un contenidor deixa rastre GPS... Tot queda registrat".

Notícies relacionades

A no gaire llarg termini, està previst que una nova terminal de contenidors elevi el trànsit actual a Barcelona amb set nous "blocs", immenses piles de carregament que permetran passar dels 3,2 milions de contenidors TEU actuals a 4 o 5 milions a l’any. Es necessitaran més estibadors al port. El portaveu de l’OEPB nega que les contractacions de nous treballadors del seu col·lectiu es portin a terme en funció de xarxes familiars i de manera fosca. "Porto 25 anys, estic al Comitè d’Empresa i sé com entra la gent. Es fan sortejos entre aspirants i amb coneixement de tothom".

Gil qualifica els estibadors de "baula importantíssima per a la competitivitat de Barcelona i del seu port. En la pandèmia érem personal essencial i vam complir, ¿recordes?".