Maria van Kerkhove: "Hi haurà una pandèmiade grip, només faltasaber quan"

Maria van Kerkhove: "Hi haurà una pandèmiade grip, només faltasaber quan"
4
Es llegeix en minuts
Irene Savio
Irene Savio

Periodista

ver +

És la pregunta del milió d’euros: ¿el món està preparat per enfrontar-se a una altra pandèmia com la de la covid?

Bé, jo diria que és la pregunta del bilió, no del milió. ¿Estem llestos? Crec que la resposta breu és sí i no. D’una banda, els governs han fet esforços massius i han millorat en vigilància, atenció clínica, seqüenciació, prevenció i control d’infeccions en hospitals, i aquests mateixos avenços també s’estan utilitzant per a altres crisis. Així que, d’una banda, sí, tenim millors capacitats. Però, sent cínics, també diria que no, no estem preparats, perquè el món continua fingint que la pandèmia de la covid no va passar i simplement vol continua endavant. Per això ens enfrontem a cicles de pànic i negligència. Dit això, és difícil mantenir sempre la contenció del virus i l’acció en el seu màxim nivell perquè tenim guerres, problemes econòmics, eleccions, crisi climàtica. Això és un desafiament enorme.

Ara mateix, la covid està tornant a créixer, especialment a Europa.

Encara està entre nosaltres i la seva circulació, en alguns llocs del món, ha sigut més alta a l’estiu. Vigilant les aigües residuals hem vist que en almenys 30 països la circulació ha sigut entre 2 i 20 vegades més alta que la registrada. Per això no passa exclusivament a Europa, sinó també en altres regions del món. Hi ha hagut onades, i això es deu al fet que cap mesura de prevenció continua en vigor. Però ningú en vol parlare. Així que, malgrat que no ens trobem a prop de la situació en què estàvem [en la fase aguda de la pandèmia], la immunitat està disminuint perquè la gent no s’està vacunant. Voldríem tenir la certesa que els grups de risc es vacunin cada sis mesos o, almenys, una vegada a l’any.

¿Quines variants són les que més preocupen?

Encara estem a l’era d’òmicron. Hi ha diverses variants que tenim sota lupa, com la BA.2.86, la JN.1 i la KP.3.1.1, que està sota vigilància, mostra un creixement ràpid i té una alta prevalença. Però, de nou, la vacunació, especialment contra la covid, és realment crucial.

Un tipus de grip aviària, l’H5N1, s’ha estat propagant als EUA i ha infectat alguns treballadors agrícoles, fet que preocupa pel seu potencial pandèmic.

L’H5N1 ha provocat una epizoòtia [epidèmia en animals] massiva, és a dir, un brot entre animals arreu del món. Es va produir en els últims anys, mentre hi havia la covid, i ha afectat aus silvestres, aus de corral, mamífers terrestres i marins. Ara bé, l’última espècie detectada és el bestiar lleter en diversos estats dels EUA, on un nombre reduït de persones també ha sigut infectat arran del contacte. Ara mirem d’avaluar-ne el risc, que de moment considerem baix per al públic general. Però, per descomptat, la nostra capacitat per avaluar el risc es basa en la vigilància que es porta a terme en humans i en animals, i en la capacitat de diferents sectors per comunicar-se entre si a escala global. Estem treballant en això per poder enfortir-nos. També estem cooperant amb la FAO, amb l’Organització Mundial de la Sanitat Animal (OMSA) i amb la indústria animal.

¿Estan preocupats?

Sí, estem preocupats. Sabem que una pandèmia de grip és una certesa. L’únic que encara no sabem quan passarà ni quin virus la causarà. És per això que l’OMS, els nostres socis i els nostres estats membre, estan constantment preparant-se i en alerta per quan comencem a identificar el virus que provocarà aquesta pandèmia.

¿No es pot predir?

No tenim cap bola de vidre. Per això els sistemes [de preparació per a una pandèmia de grip aviària] es proven constantment. Ara mateix estem provant el sistema amb l’H5N1, i està funcionant en el sentit que els països hi estan contribuint amb mostres, compartint-les amb els nostres centres col·laboradors de l’OMS. També s’estan portant a terme regularment avaluacions de risc i estem compartint virus, als quals anomenem virus candidats per a vacunes, amb els fabricants, perquè puguin començar la producció de vacunes contra l’H5N1 si ho necessitéssim. Tenim SMTA (Acords Estàndard de Transferència de Material) amb 16 o 18 fabricants, cosa que ens donarà accés a uns 1.000 milions de dosis en temps real, en cas que comencem a veure que l’H5N1, per exemple, canviï i es torni molt més transmissible. Però no estem en un estat prepandèmic. En aquest moment estem en un estat intrapandèmic.

¿L’emergència pel Mpox està sota control?

Notícies relacionades

El director general [de l’OMS] va declarar una emergència de salut pública d’importància internacional el mes passat a causa de l’augment dels casos, principalment la variant 1b. A les àrees on el Mpox és endèmic, hi ha el clade 1A i també el clade 2. Però el clade 1b està augmentant i s’està propagant a la República Democràtica del Congo i Burundi, i s’ha reportat a diversos països que mai havien informat de casos abans. [...] Hi ha diferències. En el clade 1b hem vist més adults infectats i sabem que també està present en xarxes sexuals, entre treballadors sexuals. En el clade 1A, que és endèmic, hem vist més nens afectats. [...] Ara, les vacunes hi estan arribant, però no són una poció màgica; també es necessita una bona atenció clínica.

La crisi climàtica també preocupa l’OMS.

Hi ha una relació amb les malalties infeccioses. El canvi climàtic impacta en la salut [...] perquè està afectant directament factors que fan que comencin els brots epidèmics, les epidèmies i les pandèmies. Pensem en l’H5N1 i en les migracions de les aus silvestres. Aquestes aus descansen en masses d’aigua, i per això els afecten les inundacions, les sequeres, així com els canvis de temperatura.

Temes:

Crisi