Brussel·les proposa que es prohibeixi fumar a les terrasses

La Comissió Europea recomana ampliar els espais a piscines, parcs i parades de bus i incloure en les restriccions els cigarrets electrònics.

Brussel·les proposa que es prohibeixi fumar a les terrasses
2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La Comissió Europea (CE) va recomanar ahir als estats membre estendre les zones lliures de fum a espais recreatius a l’aire lliure "on és probable que es reuneixin nens" com ara establiments de serveis, entre els quals s’inclouen les terrasses de bars i restaurants, les piscines i els parcs d’atraccions.

"Quan es tracta de factors de risc de càncer i moltes altres malalties, com el cor, els accidents cerebrovasculars i malalties pulmonars, el tabac encapçala la llista", va dir en roda de premsa la comissària europea de Salut, Stella Kyriakides.

En un comunicat, la CE assenyala que busca "protegir millor la població de la UE, en particular els nens i els joves", i aconsella també ampliar la prohibició de fumar a llocs al descobert, com zones de joc públiques; espais a l’aire lliure pertanyents a centres sanitaris i educatius; edificis públics, i parades i estacions de transport.

En aquesta revisió de la recomanació del consell sobre els entorns sense fum, que es va publicar el 2009, Brussel·les aconsella que els estats membre de la Unió Europea (UE) "ampliïn les polítiques" d’entorns sense fum a productes de tabac escalfat (HTP) i als cigarrets electrònics, que, segons Brussel·les, arriben cada vegada més a usuaris molt joves.

"Aquests productes han augmentat considerablement la seva quota de mercat, sovint es comercialitzen amb afirmacions enganyoses sobre la seva suposada seguretat o la seva utilitat com eines per deixar de fumar. No obstant, els seus possibles efectes nocius són greus, els seus usuaris es poden tornar addictes a la nicotina i sovint acaben consumint tant tabac tradicional com productes emergents", apunta la CE.

Subvenció directa

L’Executiu comunitari assenyala que les seves recomanacions es produeixen després que l’Organització Mundial de la Salut (OMS) posés en relleu els efectes negatius de l’exposició a les emissions passives d’aquests productes emergents, entre els quals s’inclouen problemes respiratoris i cardiovasculars.

La Comissió insta els països membres a reforçar la cooperació internacional per maximitzar l’impacte de les mesures adoptades a tota la UE.

Notícies relacionades

Brussel·les destinarà una subvenció directa de 16 milions d’euros del programa EU4Health i 80milions d’euros del programa Horizon per reforçar el control del tabac i la nicotina, així com a la prevenció de les addiccions. A més, la CE "desenvoluparà un conjunt d’eines de prevenció per reforçar la protecció de la salut de nens i joves".

La Comissió recorda que, com que la política sanitària és competència dels estats, "se’ls convida a aplicar aquestes recomanacions a través de les seves pròpies polítiques, segons considerin oportú, tenint en compte les seves necessitats nacionals".