Macrojudici a França

Els forenses resolen que Dominique Pelicot ha de declarar en el procés

L’advocada va lamentar que el seu client tornés a la presó i no rebés tractament

Si no hi ha imprevistos, l’acusat serà interrogat avui amb condicions especials pel seu estat de salut.

Dominique Pelicot, retratado ante el tribunal.

Dominique Pelicot, retratado ante el tribunal. / AFP

2
Es llegeix en minuts
Leticia FUentes

El monstre de Masan, Dominique Pelicot, haurà de comparèixer avui davant el tribunal d’Avinyó després de ser sotmès de nou a un peritatge mèdic ordenat pel president del Tribunal. Després d’una setmana en què ha anat suspenent la seva declaració per motius de salut, els forenses van determinar ahir a la tarda que "no existeixen contraindicacions per a la seva compareixença".

Així que, en cas de no haver-hi contratemps d’última hora, Pelicot haurà de veure-li les cares al tribunal que el jutja per haver drogat la seva dona durant 10 anys perquè ell i desenes d’homes desconeguts la violessin. Entre l’acusació, no obstant, hi ha escepticisme: a hores d’ara, diuen, ja "no hi ha garanties" que, aquesta vegada sí, declari.

Tot i que el processat podria negar-se a ser tret de la seva cel·la –només una ordre judicial podria autoritzar l’ús de la força per portar-lo davant el tribunal–, la seva advocada insisteix que "demà hi serà present". La lletrada manté des del primer dia que Pelicot vol declarar i que la seva malaltia no és una estratègia per no fer-ho.

Ahir, el president del Tribunal va reunir els advocats de les dues parts per comunicar-los que la vista es reprendria l’endemà a les nou del matí amb l’informe mèdic de Pelicot sobre la taula. Està previst que la declaració de Pelicot sigui amb condicions especials: a causa del seu estat de salut, es realitzaran breus descansos durant les sessions.

La seva advocada, Béatrice Zavarro, ha manifestat el seu malestar després que fes dies que el client alertava de les seves malalties i que no rebés tractament mèdic fins diumenge passat, quan va ser hospitalitzat per una infecció renal i un càlcul a la bufeta.

Hospitalització

Notícies relacionades

Poc abans que comencés la vista, la lletrada va explicar que se li havia practicat un escàner que va evidenciar aquestes afeccions, alhora que va lamentar que, després de l’exploració, hagués sigut traslladat de nou a la presó, des d’on li va trucar a la nit per dir-li que no podria comparèixer ahir davant el tribunal. "No s’ha quedat a l’hospital en observació, no ho entenc, estic estupefacta", va afirmar Zavarro. "Tenim un judici que involucra 100 persones i un home que pateix des de fa més de vuit dies i que va ser atès ahir", ha criticat l’advocada, que ha qualificat la suspensió de les vistes sense donar resposta a les malalties de l’acusat com una "presa d’ostatges del tribunal". "Això s’està convertint en una tortura xinesa", va remarcar Antoine Camus, un dels advocats de la víctima, Gisèle Pelicot, que va insistir que haver de posposar el judici "seria el pitjor perquè tornaríem a començar des de zero".

Gisèle va agrair les mostres de suport rebudes des que el judici va començar fa dues setmanes i va enviar aquest missatge: "Gràcies a tots vosaltres tinc forces per portar aquesta lluita fins al final. Una batalla que dedico a totes les persones, dones i homes, que al món són víctimes de violència sexual. A totes elles vull dir-los avui: ‘Mireu al vostre voltant, no esteu sols’".