PRESONS

Els presos amb delictes de sang no podran treballar a la cuina

La conselleria rectifica i aplica el nou protocol. Tampoc podran ser destinats a tallers en què hagin de manejar instruments perillosos.

Els presos amb delictes de sang no podran treballar a la cuina
1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Els presos involucrats en delictes extremadament violents, com assassinats o lesions greus, no podran treballar a les cuines de les presons de Catalunya ni en tallers en què hagin de manejar instruments perillosos.

En declaracions a Efe, el conseller de Justícia, Ramon Espadaler, va explicar ahir que s’han revisat les circulars que regulen l’accés dels reclusos a llocs de treball als recintes penitenciaris per incorporar la nova mesura, que veta l’accés a les cuines dels presos amb delictes de sang, tant els penats com els preventius.

L’accés dels interns a tasques que impliquen maneig d’instruments perillosos estava en revisió des del mes de març passat, quan una cuinera de la presó Mas d’Enric del Catllar (Tarragonès) va ser assassinada per un pres que treballava amb ella i que complia condemna per assassinat.

El crim va posar en peu de guerra els funcionaris de presons, que van mantenir en suspens a la conselleria, en vigílies de les últimes eleccions catalanes del 12M, amb una onada de mobilitzacions que van tensar els centres penitenciaris.

Nou protocol

L’anterior equip que liderava el Departament de Justícia, amb l’exconsellera Gemma Ubasart al capdavant, havia confeccionat una nova circular que havia d’entrar en vigor l’octubre vinent i que no impedia als presos involucrats en delictes de sang treballar a les cuines sempre que complissin una sèrie de requisits de bona conducta.

Notícies relacionades

Espadaler, que a finals del mes passat va situar Elena Pérez al capdavant de la secretaria general de Mesures Penals –en substitució d’Amand Calderó, molt qüestionat pels sindicats de presons–, ha impulsat el nou protocol, que ahir mateix va entrar en vigor, a la recerca d’un "equilibri" entre la seguretat dels recintes i l’objectiu de reinserció dels presos.

"Es tracta d’equilibrar dues qüestions que són de la mateixa importància: la seguretat a la feina per part dels servidors públics i els drets dels interns, i preservar una cosa que és substantiva: la convivència als centres", va explicar el conseller.