Nova convocatòria en l’àmbit rural per impulsar iniciatives que abordin el repte demogràfic

Oviedo rural paisaje

Oviedo rural paisaje

1
Es llegeix en minuts

Actualment coexisteixen dos processos oposats: d’una banda, l’elevada concentració d’habitants i d’activitat en certes àrees urbanes, i per l’altra, la despoblació de territoris, principalment de l’entorn rural. En aquest context, la Fundació "la Caixa" presenta la nova convocatòria Acció Social en l’Àmbit Rural, l’objectiu del qual és abordar aquest repte demogràfic.

I és que la bretxa poblacional existent entre les àrees urbanes i els territoris rurals és un desafiament d’abast nacional. El fenomen de la despoblació és eminentment rural i s’agreuja quan afecta la funcionalitat d’aquestes àrees perquè la pèrdua no només afecta els petits municipis, sinó també als seus municipis de referència. Així, la despoblació i l’envelliment del medi rural tenen un impacte no només demogràfic, sinó també social, econòmic i funcional, i incideixen especialment en els col·lectius més fràgils. La convocatòria pretén contribuir a frenar la despoblació i promoure la revitalització dels ecosistemes institucionals i socials del medi rural recolzant iniciatives d’àmbit local. Es prioritzaran així:

• Accions que contemplin l’empoderament dels joves i les dones que desenvolupen un paper fonamental davant aquest repte demogràfic.

• Projectes transformadors dirigits a potenciar el valor social, econòmic i cultural dels recursos del territori.

Notícies relacionades

• Iniciatives que tinguin la inclusió digital com a element transversal.

En aquesta convocatòria hi tenen cabuda projectes que s’emmarquin en els següents àmbits: inserció sociolaboral i suport a l’emprenedoria, pobresa i inclusió social, acompanyament per a la salut i el benestar, i participació comunitària i cohesió social. "A través de la nova convocatòria Acció Social en l’Àmbit Rural volem impulsar iniciatives que avancin cap a la construcció d’una societat més justa, inclusiva, equitativa i solidària en l’àmbit rural, entenent la complexitat i multidimensionalitat d’aquests territoris", ha declarat el subdirector general de la Fundació "la Caixa", Marc Simón. La convocatòria es dirigeix a 67 zones d’actuació distribuïdes per les 17 comunitats autònomes i organitzades entorn d’un municipi funcional on es concentren serveis i activitats econòmiques.