Parlon anuncia un pla específic per reduir l’ús d’armes blanques

La consellera d’Interior avança que un grup «interdisciplinari» amb Justícia impulsarà la celeritat dels judicis contra delinqüents.

Parlon anuncia un pla específic per reduir l’ús d’armes blanques
2
Es llegeix en minuts
Germán González
Germán González

Periodista.

ver +

"És un tema que ens preocupa i per això de manera imminent presentarem un pla específic contra les armes blanques en l’espai públic". La consellera d’Interior, Núria Parlon, va anunciar així en la seva intervenció en la Comissió d’Interior i Seguretat Pública del Parlament que en les pròximes setmanes presentarà un reforç del Pla Daga, per reduir la presència d’armes blanques en entorns d’oci, llocs d’afluència de persones i en espais que n’afavoreixin la tinença i l’ús.

Des de principis de l’any passat, els Mossos d’Esquadra tenen en vigor aquest pla per acabar amb l’ús de ganivets, navalles i matxets en baralles. Se centren en accions preventives, com registres o escorcolls en zones d’oci. A més, s’ha reforçat la presència policial i la coordinació entre cossos i s’ha millorat la xarxa d’enllumenat i la instal·lació de càmeres de seguretat.

En els primers sis mesos de l’any els agents han trobat 4.545 ganivets i navalles a la via pública. En tot el 2023 se’n van requisar uns 9.200, dels quals un 40% es van utilitzar per amenaçar. De les 45 morts violentes d’aquest any a Catalunya, un 42% van ser amb arma blanca i un 11% amb arma de foc, segons dades dels Mossos.

La proliferació d’atacs amb arma blanca en els últims mesos ha portat els nous responsables d’Interior a reforçar les accions per acabar amb aquest fenomen. "Hi ha diferents patrons socials i culturals que fan que moltes persones pensin que poden portar una arma blanca a sobre sense conseqüències i això provoca que en determinats entorns, i amb consum de substàncies, ens trobem amb una proliferació d’armes blanques que pot generar agressions", va destacar Parlon, que va admetre que les derivades d’aquesta problemàtica són "preocupants". Per això, Interior pensa en un "pla específic" per acabar amb la proliferació d’armes blanques "de diferent dimensió" en l’espai públic.

Notícies relacionades

En la seva intervenció, Parlon també va instar a "revertir la corba delinqüencial" a Catalunya, malgrat admetre que els índexs de seguretat són "raonablement positius". No obstant, hi ha tipologies delictives que han augmentat com la criminalitat relacionada amb la marihuana, "que exportem i importem", va destacar Parlon. Per això, va afegir que s’han de combatre "les ocupacions delinqüencials" relacionades amb el tràfic de marihuana, que "generen greus problemes de convivència".

A més, Parlon va assenyalar la importància de la multireincidència i va deixar clar que les actuacions policials han d’anar acompanyades d’una resposta judicial per acabar amb l’"embut" de detinguts per aquests robatoris o furts. Per això, va anunciar que juntament amb el conseller de Justícia, Ramon Espadaler, es crearà un grup "interdisciplinari" per "agilitzar" la resposta als jutjats i que se celebrin judicis ràpids. Parlon creu que això ha de passar per un increment dels mitjans.