Sanitat

Salut vacunarà 65.000 nadons contra la bronquiolitis

Els nois de 12 a 18 anys rebran la immunització contra el papil·loma a partir del 2025

 La vacunació de la grip i la covid començarà el 23 de setembre a les residències. La conselleria també immunitzarà, a partir del mateix dia, les embarassades.

Salut vacunarà 65.000 nadons contra la bronquiolitis
2
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

La campanya de vacunació contra el virus respiratori sincicial (VRS), responsable de gran part de les bronquiolitis, va arrencar ahir a Catalunya. La Conselleria de Salut espera immunitzar uns 65.000 nadons de fins a sis mesos aquesta temporada. Les famílies amb nadons que hagin nascut entre el març i el setembre d’aquest 2024 ja poden trucar al CAP per demanar cita o fer-ho mitjançant l’aplicació La Meva Salut. Als nadons que neixin a partir de l’octubre (i fins al febrer) els vacunaran al mateix hospital abans de donar-los d’alta.

Es el segon any que Catalunya incorpora aquest fàrmac al seu calendari vacunal, fet que ha canviat completament el panorama de la bronquiolitis al territori: la vacuna va reduir l’any passat un 80% les hospitalitzacions de nadons i fins a un 90% els ingressos pediàtrics en ucis. També van baixar fins a un 77% les visites a les urgències a Catalunya. L’any passat, la taxa vacunal va ser del 87% i Salut espera reproduir aquest èxit en la campanya d’aquest any.

"Aquesta immunització contra el VRS és altament efectiva. Els resultats de l’any passat són espectaculars a l’hora de reduir bronquiolitis i pneumònies", va dir ahir des del CAP Casernes el nou secretari de Salut Pública, Esteve Fernández, en la que va ser la seva primera intervenció davant els mitjans de comunicació des del seu nomenament. La vacuna contra el VRS, va recordar, consisteix en una sola dosi d’un anticòs monoclonal.

Salut enviarà SMS a les famílies per recordar-los que han de vacunar els seus nadons de fins a sis mesos. "Immunitzem perquè tenim un medicament que ens serveix per prevenir una malaltia que té un impacte important en la població infantil, concretament nadons i lactants", va afegir Fernández, que va recordar que el VRS és "una malaltia estacional" i que "les vacunes salven vides". La setmana vinent es posarà també en marxa la campanya de la grip i de la covid.

Quant a la campanya de vacunació de la grip i la covid-19, començarà dilluns vinent. La conselleria començarà vacunant la gent gran de les residències, les persones de més de 80 anys, els pacients crònics complexos i les embarassades. Posteriorment, a partir del 14 d’octubre, s’obrirà la vacunació dels dos virus per a la resta de grups. Entre aquests grups hi ha les persones de més de 60 anys i els nens d’entre 6 i 59 mesos, però des de l’any passat Salut també recomana la vacuna per a les persones fumadores.

Novetats per al 2025

Notícies relacionades

El calendari vacunal per al 2025 inclou diverses novetats. Una és que s’iniciarà la vacunació contra el virus del papil·loma humà (VPH) de tots els nois no vacunats que hagin passat sisè de primària (12 anys) i fins als 18 anys (tots dos inclosos).

Des de fa anys Catalunya vacuna les nenes contra el VPH per prevenir el càncer de coll uterí i, des del curs 2022-2023, es vacunen també de manera sistemàtica els nens d’entre 11 i 12 anys, a 6è de primària. Fins ara la vacuna s’ha administrat amb una pauta de dues dosis, però ara, com a novetat, Salut preveu posar-la amb una única punxada, ja que les recomanacions internacionals estableixen que ja n’hi ha prou per quedar protegit.