Dominique Pelicot: "Soc un violador, com tots els altres acusats

L’imputat per haver drogat durant 10 anys la seva dona perquè desenes d’homes n’abusessin admet els fets i demana perdó davant el jutge. La filla del processat li diu «mentider» per negar haver compartit fotos seves mig despullada.

Dominique Pelicot: "Soc un violador, com tots els altres acusats
4
Es llegeix en minuts

La primera declaració de Dominique Pelicot, el principal acusat en el cas de les violacions de Mazan, davant el Tribunal d’Avinyó s’esperava des de feia dies. La seva advocada va afirmar que el seu client volia declarar i demanar perdó, i que ho faria quan es trobés més bé de salut. I així va ser. Ahir, minuts després d’instal·lar-se al box de la Sala A del tribunal, Pelicot va reconèixer tots els fets mig plorant: "Soc un violador, com tots els que hi ha en aquesta sala. Ho sabien tot i no poden dir el contrari. [...] Em sap molt greu el que he fet, encara que sigui imperdonable".

L’acusat d’haver drogat la seva dona durant 10 anys perquè desenes d’homes desconeguts abusessin d’ella va comparèixer sense eludir cap de les preguntes del tribunal, tot i que en alguns moments la seva veu es va trencar: "Gràcies als psicòlegs, m’he adonat que no naixem així, que ens convertim en això", va assegurar, amb referència als episodis d’abusos sexuals infantils que va presenciar durant la infància, quan el seu pare va abusar de la seva germana adoptiva.

L’acusat va començar la jornada entre llàgrimes, però a mesura que avançava el dia i passaven les hores es va instal·lar un ambient relaxat al cubicle, i va començar a caure en contradiccions. Al matí va dir que no tenia Skype, ni WhatsApp ni Facebook, tot i que les proves demostren que va penjar imatges en aquestes xarxes socials que van veure altres homes. També va negar haver compartit en xats fotos de la seva filla gran, Caroline Darian –en les quals segons els investigadors se la veia parcialment despullada i aparentment drogada–, i comentaris vulgars sobre ella. En aquell moment, la Caroline no va poder contenir la ràbia i va esclatar en ple judici: "¡Mentider!", va dir abandonant la sala mentre murmurava: "Vomitaré". No només la seva filla, sinó també l’advocada d’un dels acusats, Nadia el-Bouroumi, també va elevar el to durant la jornada en diverses ocasions recriminant les suposades mentides que havia dit Pelicot: "En aquesta sala tots estem temptats d’agafar el micròfon per dir-li que és un mentider notori. Diu que li han fet xantatge, però no hi ha ningú que hagi trobat res a l’arxiu".

A aquestes contradiccions s’hi afegeix un insistent discurs centrat en la seva addicció al sexe, que, segons ell, el va conduir a cometre les esmentades violacions i abusos de manera incontrolable. Una línia de defensa que rebutgen els psicòlegs i psiquiatres que l’han entrevistat, que l’han qualificat de personatge manipulador que "no té límits morals", ple de parafílies, especialment relacionades amb el voyeurisme.

Un home manipulador

Davant les anàlisis fetes pels forenses, Pelicot es va defensar i va negar que considerés la seva dona com un objecte –encara que els vídeos trobats al seu ordinador diguin el contrari–, tot i que sí que ha reconegut que pot arribar a ser un home manipulador.

Els lletrats de la Gisèle tenen clar que aquest procés té un final escrit. Les proves són contundents, però tots els presents a la sala són conscients que aquest judici va més enllà de la mateixa sentència, no menor. Es tracta d’un procés històric a França, el més important dels últims 20 anys, amb més de 50 homes asseguts a la banc dels acusats per violació agreujada, alguns d’ells amb antecedents penals relacionats amb violència sexual o pederàstia, la qual cosa establirà un precedent jurídic al país. La Gisèle ja és un símbol a França.

De fet, a les portes del tribunal hi havia ahir molta expectació. S’hi van desplaçar activistes i veïns d’Avinyó amb l’objectiu de "mirar a la cara tots aquests homes violadors, que és el que són, i donar suport a la Gisèle", deia una veïna. Al costat d’ells, un centenar de persones de públic i un altre de mitjans francesos i internacionals van acudir als jutjats i van ser testimonis de com entrava i sortia de la sala la Gisèle durant les aturades de la jornada per la mateixa porta que els seus violadors –feia cua a tan sols uns metres– o com es van estar passejant els acusats per l’edifici del tribunal amb el cap ben alt.

Notícies relacionades

Després de suspendre’s el judici en diverses ocasions per l’estat de salut de Dominque Pelicot, la compareixença del principal acusat de la trama es va portar a terme sota unes condicions especials: a causa de les seves afeccions, es van haver d’anar fent breus descansos de 15 i 20 minuts cada hora i mitja, aproximadament. La seva advocada, Beatrice Zavarro, va tornar a manifestar durant la jornada el seu malestar pel fet que fes dies que el seu client alertava d’aquestes malalties sense rebre tractament mèdic fins diumenge, quan va ser hospitalitzat per una infecció renal i un càlcul a la bufeta.

Avui s’espera que comparegui l’altre principal acusat: Jean Pierre Marechal, també conegut com a Rasmus, que va copiar el modus operandi de Pelicot per violar la seva pròpia dona. Segons els investigadors, aquest jubilat també va participar com a mínim en cinc ocasions en els abusos del seu alumne més avantatjat.