La Generalitat accelera els plans per salvar espècies amenaçades
La conselleria insisteix que reintroduir espècies que han desaparegut no és incompatible amb protegir les que estan en perill d’extinció.
Promoure reintroduccions d’espècies que han desaparegut de Catalunya no és incompatible amb protegir les que estan en perill d’extinció. Això és el que defensa l’actual Conselleria de Territori, Habitatge i Transició Ecològica, que ja ha comunicat la intenció d’afavorir la presència d’espècies com l’ibis i el linx. Una altra possibilitat que encara no està sobre la taula però sobre la qual el secretari de Transició Ecològica, Jordi Sargatal, s’ha pronunciat en més d’una ocasió és l’alliberament d’exemplars de foques monjo al cap de Creus, una espècie que es va extingir a Catalunya.
Tanmateix, Sargatal destaca que per a ell, independentment del fet que aquests projectes avancin o no, és una prioritat aprovar els plans de recuperació per a les 112 espècies que estan catalogades com a amenaçades. "Una de les primeres coses que vaig fer va ser preguntar per aquests documents i donar suport a l’impuls de l’Agència de la Natura", explica Sargatal. Un 90% dels informes sobre aquestes espècies estan en elaboració. "Els estudis s’han encarregat a centres d’investigació i entitats especialitzades", explica Marc Vilahur, director general de Polítiques Ambientals. L’any 2025 estaran llestos, assegura el secretari.
El següent pas serà convertir aquests informes en plans de recuperació. "Els plans seran multiespècie, és a dir, si hi ha set espècies amb necessitats ecològiques semblants s’agruparan, ja que les mateixes accions serviran per recuperar-les totes", detalla Vilahur. A més, es treballa en un model de fitxa "molt visual", com el que s’ha fet per al tritó del Montseny, que serà útil perquè tots els tècnics puguin entendre ràpidament com es pot conservar aquesta espècie. "És important que tots els gestors d’espais naturals utilitzin un mateix llenguatge per descriure les estratègies que ajudaran un grup d’espècies similars, simplifica i harmonitza el treball".
Moment de la flora
La pròxima assignatura serà abordar els plans de recuperació per a la flora en perill. Hi ha espècies de plantes amenaçades que encara no disposen d’aquests plans, que ja tenen altres comunitats autònomes, i que arribaran després. Altres deures pendents seran els projectes de conservació (no de recuperació) per als animals que no estan en perill d’extinció però que es consideren vulnerables. Són documents que, com els anteriors, exigeix la Unió Europea.
La Generalitat treballa amb l’horitzó del 2027. Primer s’aprovaran els de la fauna amenaçada, després els de la flora amenaçada, i després els de la fauna i flora vulnerables. "És una prioritat i estem centrats a accelerar-ne la posada en marxa", diu Vilahur.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- Exclusiva Mamarazzis Andreu Buenafuente, fitxatge sorpresa d’RTVE
- Conferència a Brussel·les ¿Què ha trencat i què pot trencar Junts en la negociació amb el PSOE? Les claus de l’estratègia de Puigdemont
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034
- Així va l’Eurolliga La quarta victòria confirma la rehabilitació del Barça