Gisèle Pelicot: "Són degenerats. No hi ha perdó"

La víctima de les violacions de Mazan va tornar a declarar, com el seguidor del seu exmarit, Jean-Pierre Maréchal, que va admetre ser «un violador criminal».

Gisèle Pelicot: "Són degenerats. No hi ha perdó"
3
Es llegeix en minuts

Gisèle Pelicot es va tornar a posar ahir davant el Tribunal d’Avinyó, però aquesta vegada de manera molt diferent de les anteriors, en què semblava ensorrar-se per moments. Aquesta vegada va parlar alt i clar en la seva declaració en el macrojudici que se celebra contra el seu exmarit, Dominique Pelicot, acusat d’haver-la drogat durant 10 anys perquè desenes d’homes la violessin: "Des que soc en aquesta sala m’he sentit humiliada. No s’ha deixat de parlar de quant temps em van violar. ¿Potser la violació és qüestió de temps?", deia enfadada tot just pujar a l’estrada. Al·ludia a com l’han fet sentir algunes de les preguntes i paraules del tribunal i apuntava que semblava que la culpable era ella i no els agressors. "Em van titllar d’alcohòlica. Van afirmar que estava en tal estat d’embriaguesa que soc còmplice", els va criticar.

Apujant la veu i mirant a la cara dels seus violadors, Gisèle no es va fer petita. "Per a mi són degenerats. Per a mi han comès una violació, no una agressió. No acostumo a enfadar-me tant, però ja està bé. No són escenes de sexe, és una violació. No hi ha perdó", va reblar.

La sala escoltava atentament la seva declaració. No va titubejar, no es va ensorrar i no va dubtar a mirar a la cara el seu principal agressor, el seu exmarit, Dominique Pelicot, quan aquest va respondre a algunes preguntes davant Gisèle. "He viscut 40 anys amb una persona meravellosa. N’he estat bojament enamorat. Lamentablement durant 10 anys va ser una catàstrofe. No la vaig respectar. Vaig trair la seva confiança. Em penedeixo del que he fet. Ho he perdut tot per egoisme", deia Dominique plorant davant Gisèle, que el mirava atentament i amb el cap ben alt.

Ella va contestar taxativa: "Vaig estar enamorada de Dominique Pelicot fins al 2 de novembre del 2020 (el seu arrest). Avui ja no hi ha perdó". Per primera vegada en el procés es van difondre les imatges dels abusos patits per Gisèle. Per petició de la víctima, el públic va haver d’abandonar la sala i únicament es van mostrar amb la premsa present. També va demanar a la seva filla que abandonés la sala.

Rasmus, el deixeble

"Em mereixo ser a la presó" va dir també ahir Jean-Pierre Maréchal, un altre dels acusats, conegut com Rasmus. A Maréchal se l’ha batejat com l’alumne de Dominique Pelicot, ja que era instruït pel marit de Gisèle perquè drogués i violés la seva pròpia dona seguint el mateix modus operandi que Pelicot.

L’alumne sembla haver après bé la lliçó, no només en com abusar de la seva dona, sinó també en què declarar. Tot just asseure’s davant el Tribunal d’Avinyó va voler justificar els seus comportaments relacionant-los amb possibles traumes infantils. "Vaig viure coses horribles amb el meu pare […]. El meu pare ens obligava a fer-li fel·lacions. M’encantava pescar amb el meu pare, ell em portava a pescar amb la meva germaneta… va ser la recompensa de masturbar-lo el que el va calmar", va explicar.

Maréchal es va reconèixer com a "violador" i "criminal" i va assegurar que està penedit dels abusos a què va sotmetre la seva pròpia dona. "Lamento els meus actes, estimo la meva dona", va dir. Està inculpat no per violar Gisèle Pelicot, sinó la seva pròpia dona, la Cilia, a qui va administrar en una desena d’ocasions entre el 2015 i el 2020 medicaments que l’adormien, seguint les indicacions de Dominique Pelicot, que va participar amb ell en els abusos.

Notícies relacionades

Va insistir que mereix la presó perquè era "un violador criminal" que va cometre "actes innobles". "He fet mal a la meva dona, és molt greu", va respondre quan el president del tribunal, Roger Arata, el va interrogar sobre unes declaracions durant la instrucció en què deia que mereixia la cadena perpètua, una pena a què no pot ser condemnat amb els càrrecs pels quals està encausat (com a molt seran 20 anys).

Durant l’audiència es van donar a conèixer els missatges que s’intercanviaven Dominique Pelicot i Maréchal: consells sobre com violar o com drogar les seves dones, però també imatges i fotomuntatges de les dues dones patint abusos. També van haver de respondre les preguntes de la defensa i l’acusació sobre el procés que seguien per drogar-les. "Quan el senyor Pelicot venia, ella sovint no havia pres prou medicament. Tenia por de donar-li només la meitat", va explicar Maréchal, que va insistir que mai va abusar de la Gisèle, únicament intercanviava imatges d’ella amb Pelicot.