L’educació sexual a les escoles fa cinc anys que no arrenca
L’octubre del 2019, el conseller Bargalló va assegurar que «d’aquí tres anys» estaria integrada a totes les escoles públiques. Un lustre després, les famílies comencen a rebre un qüestionari.

L’octubre del 2019 el llavors conseller d’Educació, Josep Bargalló, va anunciar al Parlament que "d’aquí tres anys" les escoles públiques catalanes tindrien integrada l’educació afectivosexual d’I3 a quart d’ESO. Tres anys i mig més tard, el febrer del 2023, quan l’assumpte havia de ser ja una realitat tangible a les aules, la conselleria va fer un altre anunci: s’aprovava el decret d’ordenació dels ensenyaments de l’educació infantil (de 0 a 6 anys), que tenia com a gran novetat la incorporació de la coeducació i l’educació afectivosexual. Sobre el paper, en el discurs, el problema es resolia introduint l’educació sexual des de la petita infància. Però... ¿què hi ha després d’aquests anuncis? ¿Com s’està portant a terme l’educació afectivosexual a l’escola catalana? La realitat és que, el setembre del 2024, no només encara no ha arribat de manera sistemàtica, sinó que des de l’Administració encara s’està fent el diagnòstic.
Així ho explica el departament en una carta a les famílies que acompanya una àmplia enquesta [diu que són 10 minuts, però aquest diari ha comprovat que respondre-la amb consciència requereix més temps] que estan rebent aquests dies via l’AFA a fi de recollir les seves impressions en l’Estratègia per a la Implementació de l’Educació Sexual Integral en el Sistema Educatiu Català, que va iniciar l’anterior Govern a través de les conselleries d’Educació i Igualtat i Feminismes junt amb la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).
Notícies relacionadesL’enquesta està sent difosa per l’Affac –federació d’associacions de famílies– acompanyada d’una carta firmada per Educació i Feminismes. La carta es va traslladar a l’Affac perquè aquesta la compartís amb mares i pares d’alumnat a finals de juliol, quan encara rebia aquest nom, i està firmada conjuntament amb els grups d’investigació Educació i Gènere i SexAfin de la UAB. Aquest projecte –diu la carta i així ho va explicar fa un any la llavors consellera Anna Simó– consta de diferents fases: "Una, i la més important, inclou un diagnòstic que té l’objectiu d’obtenir una comprensió de la complexitat que envolta l’educació sexual integral".
La qüestió ara serà veure quin lloc ocupa aquesta qüestió en la nova agenda. Avui la consellera Niubó compareix al Parlament, on Bargalló va fer el primer anunci sobre la qüestió fa cinc anys.
- Una discussió en una fleca de l'Estartit per demanar una barra de pa en català acaba als jutjats
- Macrofesta de dia L’Hospitalet acollirà aquest dissabte «el tardeig més gran de la història»
- Ametller i l'empordanesa Arnall s’uneixen per "impulsar" el negoci de les carnisseries
- Les pluges abundants treuen els aqüífers catalans de l’uci
- Tribunals El TSJC permet a un pare personar-se per impedir l’eutanàsia del seu fill
- Novetat Cercle blau a Whatsapp de Meta AI: com treure'l del telèfon
- Represàlia La Xina imposarà aranzels del 34% a totes les importacions dels EUA a partir del 10 d'abril
- Trobada del Govern a Núria Illa «reprogramarà» prioritats i confia en l’ampliació de crèdit per al pla català de resposta als aranzels
- Nou estudi La ciència avala els «esportistes de capde»: 30 minuts setmanals d’exercici podrien ser suficients
- Infecció de transmissió sexual Salut llançarà campanyes a les xarxes socials perquè uns 150.000 homes de fins a 18 anys es vacunin del papil·loma humà