Pané anuncia que desplegarà la llei de salut bucodental

La titular de Salut fixa entre les seves prioritats l’accés a l’atenció primària en 48 hores i elevar del 5,3% al 7% el percentatge del PIB destinat a sanitat.

Un dentista atenent una pacient a la seva consulta. | A. NAVARRO / EUROPA PRESS

Un dentista atenent una pacient a la seva consulta. | A. NAVARRO / EUROPA PRESS

2
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

Catalunya desplegarà per fi la llei de salut bucodental perquè aquest és un dels àmbits en què més es reflecteixen les desigualtats socials i la sanitat pública ha "d’igualar les oportunitats" de la població. "L’ús que es fa dels serveis bucodentals depèn de la classe social a què es pertany. Volem posar en marxa la llei de salut bucodental", va dir la consellera de Salut, Olga Pané, ahir en la Comissió de Salut del Parlament, la primera intervenció de Pané des que va assumir el càrrec a l’agost.

El Parlament va aprovar fa quatre anys una llei sobre l’atenció pública de la salut bucodental, que donaria cobertura a nens de fins a 14 anys i persones en situació de vulnerabilitat social. Però el reglament no s’ha desplegat i la norma està paralitzada. Pané, que es va comprometre a desplegar-la, va apuntar a més que les persones grans (que cada vegada són més) tenen més necessitat d’atenció bucodental. "Malgrat que tenim un sistema universal, el 30% del pressupost de la sanitat prové de la butxaca del ciutadà, per serveis d’odontologia o en forma de copagaments de la farmàcia", va assenyalar.

La consellera va explicar els eixos estratègics del departament durant els pròxims quatre anys. Per ella, els dos principals són l’envelliment poblacional ("els més grans de 65 anys som ara mateix 1,5 milions a Catalunya, però en dos anys serem 2,6 milions") i el canvi climàtic. "El 23% de la mortalitat es deu a factors mediambientals. El 2022 hem tingut més morts a l’estiu que a l’hivern", va explicar Pané, que va posar el focus en què cada vegada a Catalunya hi ha més malalties típiques abans d’altres continents.

Ampliació del Prat

Al preguntar-se-li per l’ampliació de l’aeroport del Prat, avalada pel Govern d’Illa, no va amagar la seva postura. "La meva posició sobre l’aeroport és coneguda [Pané ha col·laborat amb el col·lectiu ecologista Oikia]". La consellera va cridar a la calma i va explicar que el Govern té en marxa una comissió tècnica en la qual s’estan analitzant les diferents propostes que hi ha, entre les quals hi ha la d’Oikia. "Diuen que seran respectuosos amb la salut de la gent", va insistir.

Notícies relacionades

Paral·lelament, el sistema sanitari, va dir, se sustenta en dos eixos: l’atenció primària i la salut pública. "Malgrat tots els esforços, la majoria de la gent ha d’esperar fins a cinc dies per tenir cita al CAP. El temps mitjà per a una intervenció quirúrgica són 150 dies. Potser per això el 32% dels catalans s’han buscat una pòlissa privada, percentatge que a Barcelona és del 40%", va lamentar Pané.

Pané va fixar entre les seves prioritats que el pacient no hagi d’esperar més de 48 hores per veure el metge de capçalera. "Hem de garantir-l’hi al pacient perquè ell és el contribuent del sistema", va recordar. Pané va advocar per augmentar el percentatge del PIB de Catalunya destinat a la sanitat: actualment és del 5,3% i ha d’ascendir al 7%, va dir. I, a preguntes de Junts, va insistir que la competència en sanitat de Catalunya està absolutament garantida, "hi hagi qui hi hagi al ministeri".

Temes:

Govern Focus