La Mercè i Santa Tecla posen a prova el control de les armes blanques

L’Ajuntament de Barcelona demana canvis legals per aturar el problema

La Conselleria d’Interior es marca com a objectiu reduir la xifra de 10 incidents diaris a Catalunya en els quals hi ha presència de ganivets i navalles.

La Mercè i Santa Tecla posen a prova el control de les armes blanques
3
Es llegeix en minuts
Germán González
Germán González

Periodista.

ver +

Tot i que els controls policials del nou pla contra les armes blanques començaran a finals de la setmana vinent a diversos punts de Catalunya, la Guàrdia Urbana de Barcelona i els Mossos d’Esquadra van dur a terme des d’ahir patrullatges intensos durant les festes de la Mercè, per evitar incidents relacionats amb navalles i ganivets. La idea és requisar les armes blanques que es detectin en alguns dels principals punts festius de Barcelona. En la Mercè del 2023 hi va haver cinc ferits per apunyalaments.

En total, en el dispositiu de seguretat dissenyat durant els cinc dies que duren les festes de la Mercè hi participaran uns 5.000 agents de la Guàrdia Urbana i dels Mossos d’Esquadra. Està previst que un milió de persones acudeixin als principals esdeveniments, per la qual cosa es faran registres preventius i aleatoris a les zones de grans concerts, com Bogatell, la plaça de Catalunya o les Corts. Els agents utilitzaran pales detectores de metalls per garantir la seguretat dels ciutadans que accedeixin al recinte festiu i requisaran tant armes blanques com droga.

A més, la Guàrdia Urbana ha detectat 82 zones de la ciutat susceptibles de concentracions massives, cosa que comporta més risc que es produeixin incidents amb armes blanques. És per això que la policia farà controls planificats en aquestes zones per requisar qualsevol ganivet o navalla i s’aixecarà acta administrativa per sancionar qui porti armes.

A les recents festes majors de Gràcia i Sants, la Guàrdia Urbana ja va realitzar aquest tipus de control preventiu amb pales detectores de metalls. Ara, la Mercè posarà a prova l’ofensiva impulsada per la Conselleria d’Interior per combatre la creixent presència d’armes blanques al carrer. I és que és a la via pública on es concentren la majoria d’incidents relacionats amb aquest tipus d’instruments. El 2023, el 50% dels incidents es van produir en espais públics. Des que va començar el 2024 aquesta xifra ja és del 73%.

Més en dia festiu i a la nit

El 42% d’incidents amb arma blanca que es produeixen a Barcelona són robatoris amb violència, però gairebé sempre com a amenaça, segons dades de l’intendent major de la Guàrdia Urbana, Pedro Velázquez. També hi ha presència d’armes blanques en baralles de l’àmbit domèstic, en entorns d’oci relacionades amb el consum de drogues i alcohol, o entre persones sense llar. Els incidents solen tenir lloc en horari nocturn i festiu. El perfil de l’usuari d’arma blanca correspon majoritàriament a un home d’entre 16 i 34 anys, amb antecedents.

El tinent d’alcaldia de Seguretat, Albert Batlle, va voler traslladar un missatge de tranquil·litat: va remarcar que Barcelona és una ciutat segura i va afirmar que les agressions amb arma blanca es produeixen "esporàdicament". "Són afortunadament poques", va dir. I va apuntar que el problema no afecta només la capital catalana, sinó que està generalitzat a tot Europa. Batlle va assenyalar que, des de l’ajuntament, s’han demanat modificacions legislatives per posar fi a aquest problema. "No podem acceptar que la gent surti de festa amb una navalla a la butxaca", va admetre fa unes setmanes.

La Mercè no serà l’únic escenari en el qual es posarà en marxa aquesta ofensiva contra les armes blanques. També a les festes de Santa Tecla de Tarragona, que se celebren igualment aquest cap de setmana. L’ajuntament va confirmar que la policia farà servir detectors de metall per localitzar armes blanques als accessos a la part alta de la ciutat durant la Baixada de l’Àliga, un dels actes més multitudinaris.

En un dispositiu conjunt entre la Guàrdia Urbana i els Mossos, els agents també controlaran la presència de drogues i faran prevenció d’agressions sexuals. Cada cos policial tindrà un centre de comandament on es podran tramitar denúncies i gestionar les armes blanques o drogues requisades. Així mateix, les patrulles, amb agents uniformats i de paisà, faran recorreguts per totes les zones festives.

Notícies relacionades

A Tarragona, des de començament d’any, les denúncies per incidents amb armes blanques han baixat un 42% respecte al mateix període del 2023.

Aquest cap de setmana serà, doncs, una prova de foc dels registres aleatoris que els Mossos, en col·laboració amb policies locals i efectius de seguretat privada, començaran a efectuar aquesta setmana vinent per requisar armes blanques. Cada dia es produeixen més de 10 incidents relacionats amb armes blanques. Interior vol reduir aquesta xifra.