ASSUMPTES PROPIS

Marcus du Sautoy : "Qui tingui el millor matemàtic, arribarà a la Casa Blanca"

Matemàtic (contagiós)

El matemático británico, Marcus du Sautoy, en Cosmocaixa

El matemático británico, Marcus du Sautoy, en Cosmocaixa / JORDI COTRINA

3
Es llegeix en minuts
Núria Navarro
Núria Navarro

Periodista

ver +

És seguidor de l’Arsenal, toca el violoncel i assegura que el seu matrimoni ha durat 30 anys perquè "no entén" la seva dona. Però no són els únics distintius del matemàtic Marcus du Sautoy (Londres, 1965), professor a Oxford i autor de llibres com La música de los números primos o Para pensar mejor: El arte del atajo, els dos editats per Acantilado. És per saber vendre la bellesa de les matemàtiques al més reticent. Ho va fer a CosmoCaixa dilluns passat.

Ha començat el curs. ¿Com vendria les matemàtiques als alumnes?

Portaria els estudiants a la natura i els demanaria que comptin el nombre de pètals de diverses flors. Veurien molts exemples amb 5, 8, 13 i 21 pètals. ¡A les flors els agraden aquestes xifres! I els explicaria que la natura utilitza pautes. Aquesta va ser l’estratègia del professor que em va enganxar a les matemàtiques.

Curiosa vaselina.

Les matemàtiques són el llenguatge de l’univers. Estan amagades a tot. L’important és connectar-les a allò que els apassioni: música, esports, dibuix, cuina. El que li falta al sistema educatiu és el relat, la història de com les matemàtiques han fet el món tal com és.

¿A l’Arsenal dels seus amors també hi ha càlculs?

¡Per descomptat! L’Arsenal va comprar Mathieu Flamini, el jugador que més ràpid corria en tots els partits de futbol. ¿Recorda la pel·lícula Moneyball? Està basada en la història real de Billy Beane, gerent de l’equip de beisbol Oakland Athletics, que utilitzava estadístiques avançades per fitxar jugadors. On sigui que hi hagi dades, hi ha les matemàtiques buscant una pauta.

¿En la carrera a la Casa Blanca?

Arribarà el que tingui el millor matemàtic a la seva campanya. Fa quatre anys vaig dir que Donald Trump tornaria a presentar-se (i temo que els en té de bons).

¿Què li xiuxiuejaria a l’orella a Kamala?

Que es concentri en els sis estats que ho decideixen tot. Molts dels sistemes electorals actuals són molt fràgils: són petits grups els que decideixen cap a on es dirigiran els resultats i el nostre cervell és mal·leable.

¿En quin afer domèstic utilitza vostè els números?

Gestiono tota la meva vida buscant pautes que m’ajudin a no haver d’inventar la sopa d’all una vegada i una altra. N’hi ha a cuina, que em permeten reinventar un plat (de vegades no funciona, recordem que soc anglès). Fa poc vaig fer un pastís que reflectia la bellesa de les matemàtiques. A la coberta vaig traçar una pauta geomètrica amb síndria, mango i fruita de la passió. Vaig penjar una foto a Instagram i a X i es va fer viral. ¿Vol veure-la?

Té una geometria semblant a les de l’Alhambra.

L’Alhambra té 16 dels 17 jocs de simetria possibles. M’interessa la creativitat combinatòria: et submergeixes en un món per entrar en un altre. Em sento com un explorador del món abstracte.

¿Ha conquerit algun Kilimanjaro?

Vaig descobrir un nou objecte simètric que connecta amb una àrea de les matemàtiques completament diferent, la de les corbes el·líptiques. No existia abans i serà aquí per sempre. ¡Vaig sentir que havia vorejat la immortalitat! Aviat compliré 60 anys i em tatuaré l’equació al braç esquerre; una manera, també, de recolzar una de les meves filles –tinc un fill biològic i dues adoptades de Guatemala– que s’està tatuant tot el cos.

¿Com es descobreix alguna cosa així?

Després de molts anys d’immersió en el pensament matemàtic, la idea gairebé se’m va oferir. Va ser com un acte de meditació budista. No hi va haver un moment de creació. Les matemàtiques sempre han existit. Estan fora del temps.

¿Existeix l’equació de l’amor perfecte?

¡Tant de bo la conegués! Acabo de celebrar el 30è aniversari de casament i una de les raons per les quals el nostre matrimoni es manté és perquè no ens entenem. La recerca d’allò desconegut és el que manté la motivació, com a les matemàtiques.

Quan la IA sigui conscient, serà tota una altra història.

La IA fa coses extraordinàries, però no hem de donar-li més poder del que té realment. És una eina fantàstica, com ho va ser el telescopi per a Galileu. La por que està circulant és infundada.

Notícies relacionades

Fins que agafi les regnes...

¿Quan sabrem si la intel·ligència artificial ha entrat en una fase d’autoconsciència? Passarà molt temps. Encara no entenem per què el cervell humà ens fa autoconscients, ni fins a quin punt són conscients els animals. Crèiem que els peixos tenien una memòria de 10 segons i s’acaba de demostrar que els peixos netejadors es reconeixen al mirall.