Causa judicial

El fiscal acusa l’exalcalde de Sitges per un pàrquing en zona protegida

La Fiscalia de Medi Ambient reclama 10 mesos de presó per a Miquel Forns i la regidora Carme Almirall per autoritzar-ne la construcció el 2017.

El fiscal acusa l’exalcalde de Sitges per un pàrquing en zona protegida
2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La Fiscalia de Medi Ambient de Barcelona sol·licita per a l’exalcalde de Sitges Miquel Forns Fusté (Junts) i la regidora Carme Almirall (ERC), abans de Serveis Urbans i ara d’Hisenda, 10 mesos de presó, una multa de 2.400 euros i la inhabilitació de càrrecs públics per cinc anys per haver autoritzat el 2017 la construcció amb fons públics d’un aparcament en sòl no urbanitzable de protecció especial i declarat espai d’oci (parcs, jardins, plaça pública o equipament esportiu), segons l’escrit a què ha tingut accés EL PERIÓDICO. Almirall deixarà el càrrec una vegada s’aprovin les ordenances fiscals.

L’acusació reclama la mateixa pena per al que aleshores era el cap del departament d’obres de l’ajuntament i 9 mesos, multa i inhabilitació per quatre anys per a qui va actuar com a secretària municipal accidental en la junta de govern en què es va aprovar el projecte. A tots se’ls aplica l’atenuant de dilacions indegudes, així que la pena reclamada és menor a l’habitual.

Normativa urbanística

La finca on es va instal·lar el pàrquing està situada als voltants del poliesportiu de Pins Vens de Sitges. Feia anys era utilitzada "de manera espontània" pels veïns per estacionar els seus vehicles, "amb el coneixement dels responsables municipals", que, incideix l’acusació, "ho toleraven" malgrat que era "incompatible" amb la seva classificació urbanística. El cas s’havia arxivat i l’Audiència de Barcelona el va reobrir.

Notícies relacionades

L’escrit exposa que els acusats, autoritats i funcionaris amb "responsabilitats rellevants", coneixien "perfectament" la normativa urbanística que impedia transformar els esmentats terrenys en un aparcament públic i, tot i així, van decidir "intencionadament no respectar-la" i promoure, per "acció o omissió", els expedients administratius perquè es construís. Una actuació, continua dient, que "era clarament i manifestament contrària a la legislació urbanística en general".

Segons el fiscal, el que era cap del departament d’obres en va informar favorablement el novembre del 2017 en l’expedient municipal del projecte de "millora i condicionament" de l’aparcament, que consistia a adequar l’esplanada per estacionar vehicles, amb senyalització de places inclosa. L’acusació pública remarca que el novembre del 2017, quan la junta de govern local va aprovar el projecte d’execució de les obres, el llavors alcalde, Miguel Forn, i la que era regidora de Serveis Urbans, Carme Almirall, que hi van votar a favor, sabien que la construcció del pàrquing en aquests terrenys "suposava infringir" la normativa urbanística. En aquesta junta local, també hi havia la secretària municipal accidental, que, a l’entendre de la fiscalia, no es va oposar a l’aprovació de la iniciativa.