Rubén Viñuales: "Exigiré a la Generalitat un estudi de l’aire per la proximitat de la petroquímica"

L’alcalde de Tarragona encara el nou curs polític amb el rerefons de l’espionatge pel contracte de la neteja a la ciutat i la perspectiva del tall de vies per les obres al corredor mediterrani. Viñuales rep EL PERIÓDICO a l’edifici de la Diputació de Tarragona, institució de la qual també és vicepresident. La neteja, la seguretat i els pactes polítics protagonitzen la conversa en plenes festes de Santa Tecla 2024, la gran celebració anual de la ciutat.

Entrevista con Rubén Viñuales, alcalde de Tarragona.

Entrevista con Rubén Viñuales, alcalde de Tarragona. / Ferran Nadeu

5
Es llegeix en minuts
Jan Magarolas

Tarragona ha posat el focus en la inclusió en les festes de Santa Tecla d’aquest any. ¿Ja era hora?

La festa s’ha fet molt gran, ja no és només de Tarragona sinó de tot Catalunya. Això és un motiu d’orgull però implica moltes coses: cal tenir en compte que tothom pugui disfrutar. Per això el perpetuador va ser Romà Solé, activista per la igualtat d’accés de les persones. Això parla molt de com volem la ciutat.

¿Comes pren les xiulades que s’han sentit en algun acte?

Sempre s’ha xiulat l’alcalde, jo crec que ho podríem posar en el programa de festes com la Xiulada institucional. Soc conscient que aquest tipus de gestos són molt comuns. La gent no m’ho fa només a mi i, justament per això, ho accepto de manera estoica.

Ha fet reunions per als pressupostos amb Junts, En Comú Podem i dos regidors no adscrits. ¿Són els seus socis preferents?

Són reunions per temes de pressupostos i hi incloem tots els partits, fins i tot el Partit Popular, que aquí a Tarragona és un partit antisistema perquè no vota a favor de res. La voluntat d’ampliar el govern sempre l’hem tingut i Junts i En Comú Podem són els nostres socis preferents. En aquests moments, la nostra voluntat és convèncer-los perquè entrin a l’executiu.

Aquests són precisament dos partits que s’han vetat mútuament durant les negociacions. ¿Creu que serà difícil incloure’ls al seu executiu?

Serà difícil però jo ho he d’intentar. En Comú Podem aporta coses molt bones al projecte de ciutat i Junts també. És una fórmula que a nivell català passa en molts altres llocs.

¿Quines seran les línies mestres del pressupost 2025?

Estem treballant en diverses línies, des de la neteja i via pública fins a la transformació urbana, actuacions als barris des dels àmbits social i cultural. Venim d’una situació, l’any passat, en què faltaven 14 milions de despesa corrent. Van ser mesos de refinançament del préstec, una pujada impositiva... Ara hem baixat del 75% de deute, que és una dada històrica a Tarragona. No tocarem els impostos.

Vostè lidera personalment la seguretat en el govern municipal. Les dades indiquen un increment delictiu a Tarragona en la primera meitat de l’any. ¿A què creu que es deu aquest fenomen?

Ha augmentat pels furts en interiors de vehicles, que disparen l’estadística. Tarragona és una ciutat segura, totes les dades ho diuen. Entenc la preocupació per la presència d’armes blanques al carrer: és més un tema de percepció. Els carrers Orosi i Pere Martell em preocupen, però hi estem dedicant molts esforços. Per exemple, amb la nova Conselleria d’Interior treballem en una comissaria conjunta dels Mossos i la Policia Local, de més de 550 m2, i estem disposats a avançar els diners si cal.

Ara es torna a parlar molt del corredor mediterrani. ¿Què suposarà per a la ciutat?

És una infraestructura importantíssima i essencial. Ara començaran les obres al túnel de Roda de Berà, amb les afectacions a Tarragona que portaran el pla alternatiu més car de la història i del qual ja hem confirmat les dues parades dels busos a la ciutat. Són cinc mesos d’obres que esperem que no s’allarguin: els estarem fiscalitzant.

¿Vostè fa servir el tren per anar fins a Barcelona?

L’he utilitzat diverses vegades i he tingut experiències tan dolentes que he prescindit de fer-ho més. Una de les vegades vaig trigar dues hores i mitja a fer el trajecte per arribar a Barcelona i al tornar el tren va vibrar de tal manera que em pensava que descarrilaria.

Sobre zones de baixes emissions a Catalunya, Tarragona va ser una de les ciutats crítiques. De moment, el seu projecte no inclou el veto per als vehicles amb etiqueta groga.

Pensem que no es pot penalitzar les persones que no tenen un Tesla, per això proposem una aplicació progressiva. La reducció de contaminació s’ha de fer, però amb consciència social. Si no, la gent desconnecta.

¿Creu que la ciutadania entendrà l’aplicació d’una zona de baixes emissions, així com la imposició de restriccions als vehicles, tenint en compte la proximitat de la ciutat amb la petroquímica i la contaminació que desprèn?

És una cosa que sabem que podria costar molt a la ciutadania, sí. De fet, en aquest sentit, puc avançar que a la Generalitat li exigirem al més aviat possible un estudi de la qualitat de l’aire a la ciutat. Ells tenen tant la competència com la capacitat per accedir a les dades de tots els municipis i de les indústries de la zona. Jo tinc moltes ganes que la Generalitat faci aquest estudi de la qualitat de l’aire.

Sobre la Tabacalera, el gran edifici buit de la ciutat, ¿van rebre una resposta de la diputació quan van proposar ubicar-hi el Conservatori?

La Tabacalera tindrà vida durant aquest mandat. I tenim clar què volem: tindrem el Conservatori, un centre d’educació física adscrit a la URV, l’Institut d’Arqueologia Clàssica i la Biblioteca estatal. Tot això amb els jardins oberts i un restaurant o un saló d’hostaleria. Aquest edifici ha de convertir-se en un espai obert.

Afirma que la neteja serà una prioritat durant el seu mandat a la ciutat. Tarragona té adjudicat el contracte més gran de la seva història malgrat que unes acusacions d’espionatge van paralitzar el procés. ¿Creu que vostè va ser espiat?

A l’ajuntament ens va arribar una informació que un mitjà de comunicació havia rebut un sobre amb seguiments físics i gravacions a la funcionària municipal responsable de la neteja. Això ens va deixar perplexos, ella va demanar fer un peritatge al seu mòbil i jo també ho vaig fer del meu. Els Mossos d’Esquadra ens van dir que no hi havia indicis de cap programa espia, per tant, a mi no m’espiaven pel mòbil. Tot això és de pel·lícula dolenta d’espies. Està en la via judicial, ens hem personat en la causa com a acusació particular i anirem fins al final en defensa de la institució i de la funcionària.

Notícies relacionades

¿Per quina obra o acció del seu govern vol ser recordat?

Nosaltres no fem les coses perquè ens recordin, sinó per intentar millorar la vida dels veïns i veïnes de Tarragona. I perquè, quan ens n’anem, hàgim deixat una ciutat millor de la que vam trobar quan vam arribar. ¿Em pregunta per accions concretes? Llavors destacaria programes com la renovació dels equipaments esportius, les tasques de manteniment de les escoles iel fet d’aconseguir que la ciutat estigui neta i que sigui segura. Al final són coses importants per a molta gent.