Ceuta segueix en alerta per por de noves onades migratòries

Seguretat de l’Estat manté el dispositiu de vigilància mentre sorgeixen noves convocatòries per entrar a la ciutat autònoma / Les autoritats policials temen que la inestabilitat al nord del Marroc agreugi la situació

Ceuta segueix en alerta per por de noves onades migratòries
4
Es llegeix en minuts
JUAN JOSÉ FERNÁNDEZ / JOSÉ LUIS ROCA

El últim intent d’entrada massiva de migrants a Ceuta, el 15 de setembre, va provocar un desplegament policial sense precedents de les autoritats marroquines, però també va comptar amb una afluència molt notable de gent de diferents zones del Marroc i de fora del país, que va sorprendre els experts policials. Vuit dies després de la crida en xarxes socials als joves magribins per saltar a Ceuta nedant, frustrada a cops de bastó al costat marroquí de la frontera, a la ciutat espanyola no han sigut retirats del tot els reforços enviats per la Guàrdia Civil. Segueixen a Ceuta part de les unitats especials antiavalots dels GRS, sobrevola l’helicòpter de la policia i els agents s’ajuden amb drons en la vigilància, en previsió d’una repetició dels fets.

Les autoritats policials espanyoles no només avaluen com van ser l’acció i reacció en l’intent de salt; queda per saber-se quant va tenir d’onada migratòria i quant d’esclat social juvenil. Cap de les fonts consultades a la Seguretat de l’Estat desestima una creixent inestabilitat al nord del Marroc, severa a la província de Tetuan, que pugui agreujar futures onades migratòries.

També atrau el seu interès pel fet que, malgrat el ferri bloqueig dels gendarmes de rutes de migrants cap al nord, la convocatòria va atraure milers de joves –la majoria eren marroquins, però també hi havia algerians, tunisians i, fins i tot, sirians– a Castillejos, a les portes de Ceuta. Mentrestant, una nova convocatòria mira de fer-se popular a TikTok i animar a fer una nova "entrada" a Ceuta –en algunes versions en diuen "atac"– el 30 de setembre. Tant en aquesta convocatòria com en la del 15, els missatges barregen referències a Al·là amb les perspectives d’una vida millor a Europa i amb visions que consideren Ceuta i Melilla territori usurpat.

Córrer davant les porres

"Molts nanos que corrien davant els gendarmes el dia 15 a la matinada no pretenien creuar nedant –explica Abdesalam Mohamed, un voluntari veterà de l’ajuda humanitària en l’associació Ales Protectores de Ceuta–. No hi ha tants nois del carrer, com els anomenen. Molts són joves amb família i casa, molt pobres, però sense plans d’emigrar, que van sortir al carrer atrets per l’enrenou, a desafiar les autoritats". A falta de confirmacions oficials, 3.500 detinguts i identificats, 170 dels quals serien menors, és el saldo més estès de les batalles campals entre migrants i gendarmes. Gestionen l’estimació diverses entitats de defensa dels drets humans.

Van degotant detalls de com va aplicar la repressió la gendarmeria. D’una banda, blindant amb furgons i tanques la platja de Fnideq de Castillejos. De l’altra, col·locant files de contenidors de vaixell i barracons d’obra al camí de la frontera, espais per retenir els nois que anaven atrapant els gendarmes. En les carreres, un altre grup policial la prenia a pedrades amb els migrants quan ja no estaven a l’abast del material antiavalot. Quan als intents d’entrar s’hi van sumar mig miler de subsaharians, l’aldarull es va fer més enverinat.

Aquests dies, al nord del Marroc està completament prohibit als menors no acompanyats agafar l’autobús o el tren. Segueixen les mesures de control d’accessos cap a Ceuta, mentre el descontentament juvenil traspua per Instagram i TikTok, on perfils marroquins repiulen vídeos d’escenes de la repressió.

També a la xarxa X, on l’Associació Marroquina de Drets Humans (AMDH) s’ha queixat amargament: "Per fer content Sánchez i Marlaska, tot està permès contra els menors i els joves marroquins, que no han fet res d’il·legal", es queixava amb fotos de blaus a l’esquena el dia 17. L’associació acusa Rabat de fer de "bon gendarme per als espanyols" i de la "humiliació i tortura dels nostres nanos per complaure els espanyols".

Guàrdies civils i policies a Ceuta han assistit amb alleujament al gran desplegament policial marroquí. "Ens ha sorprès gratament –afirma Rachid Sbihi, secretari general de l’Associació Unificada de Guàrdies Civils (AUGC)– aquesta exhibició de força per part del país veí. No recordem en els últims 20 anys un desplegament semblant". Haurien sigut 5.000 els gendarmes i mekhaznis mobilitzats. És més d’un terç del total de policies i guàrdies civils que l’Estat va desplegar a Catalunya durant l’esclat del procés.

Notícies relacionades

El Marroc ara ha anat a totes per parar la immigració il·legal que, a Ceuta, truca a la porta d’Europa. Font d’Interior estimen que això no és nou, sinó fruit d’una nova etapa en les relacions amb el país veí, a partir dels acords firmats per Pedro Sánchez amb Rabat en la visita del març del 2023.

Quin missatge ha volgut enviar el Marroc a Madrid i a Brussel·les amb el gran dispositiu policial que va permetre gravar la premsa continua sent una pregunta sense respondre oficialment. La reacció marroquina no ha obtingut comentaris públics de membres del Govern espanyol. A Interior només diuen que "la col·laboració del Marroc és lleial, com repeteix el ministre Marlaska".

Temes:

Ceuta TikTok