SALUT PÚBLICA

El virus del Nil suma a Sevilla una vuitena víctima mortal

El grup socialista insisteix que la crisi sanitària era «previsible i esperable»

Les trampes de seguiment a la província mostren que la incidència és baixa 

L’última mort situa el brot d’aquest any com el pitjor registrat fins ara i supera el del 2020, en el qual van morir set persones.

El virus del Nil suma a Sevilla una vuitena víctima mortal
3
Es llegeix en minuts
Ana Ordaz

La crisi de salut pública ocasionada pel virus del Nil a Andalusia ha registrat la vuitena víctima mortal aquest any. Així ho va confirmar ahir la Conselleria de Salut i Consum de la Junta d’Andalusia en el seu informe setmanal. Es tracta d’un veí de Sevilla que tenia patologies prèvies, segons va informar el Departament de Salut.

Aquesta nova mort converteix el brot d’aquest any en el pitjor fins ara, i supera el de l’any 2020, en el qual van morir set persones (quatre a la província de Sevilla i tres a la província de Cadis).

A més, l’informe confirma vuit nous casos a la comunitat: quatre en municipis de la província de Sevilla (La Campana, Los Palacios i Villafranca, Coria del Río i Mairena del Aljarafe) i quatre més a la localitat cordovesa de Fernán Núñez, al municipi de Huelva de Rosal de la Frontera i a les poblacions gaditanes de Medina Sidonia i Vejer de la Frontera.

El virus arriba al Parlament

La setmana passada, la nova consellera de Salut i Consum, Rocío Hernández, es va estrenar al Parlament d’Andalusia abordant la gestió del seu departament sobre el brot d’aquest any [una cosa que hauria d’haver fet en la comissió de Salut i Consum de l’11 de setembre però que finalment no va passar a causa d’un canvi d’última hora en l’ordre del dia].

Durant la seva intervenció, Hernández va defensar la gestió de la seva conselleria i de la Junta d’Andalusia al capdavant de la crisi. Va exposar que s’han celebrat "vint reunions" amb altres administracions i, davant les crítiques de l’oposició, va assegurar que no han "estat de braços plegats: aquesta consellera no ha estat amagada, ha estat treballant".

Els grups de l’oposició, per la seva banda, van coincidir a retreure a la consellera la falta de prevenció.

El grup parlamentari Endavant Andalusia va recordar en el debat que el CSIC (Consell Superior d’Investigacions Científiques) havia avisat anteriorment de les altes densitats de mosquits que s’estaven començant a detectar "cinc setmanes abans que el virus arribés al contagi humà".

En la mateixa línia, des de Per Andalusia van exposar que, "en cas d’haver-se actuat amb celeritat al març, no s’hauria arribat a tenir un problema d’aquest nivell". En el mateix sentit es van manifestar des del grup socialista, que insistia que la crisi sanitària era "previsible i esperable".

En línies generals, el debat va estar marcat, una vegada més, per la disputa per dirimir a quina Administració li corresponen les competències en matèria de prevenció, fumigació i control dels mosquits. En aquest sentit, la portaveu del grup Endavant Andalusia, Maribel Mora, va retreure a Hernández haver-li "deixat el marró de la prevenció i de l’actuació als municipis i a les diputacions". Pràcticament, el mateix que li va traslladar la portaveu de Per Andalusia, Inmaculada Nieto, que la va acusar de "fer descansar sobre els ajuntaments competències que són seves".

L’informe setmanal d’aquest dilluns apunta que s’ha detectat la presència de virus del Nil en les captures fetes al terme municipal de Vejer de la Frontera, a Cadis. En canvi, el resultat de les trampes a les províncies de Sevilla, Cadis i Màlaga és negatiu. Quant a les trampes addicionals instal·lades la setmana passada a Jaén i a Còrdova, Salut informa que "encara no es disposa dels resultats".

Captures de mosquits

Així mateix, Salut Pública ha comunicat que el nombre de captures de mosquits en les trampes dels termes municipals de Puebla del Río, Coria del Río i Palomares de Río (a la província de Sevilla) són "baixes" respecte a la setmana anterior, sense detecció de virus en les captures.

On sí que s’ha detectat circulació de virus en els mosquits ha sigut en les captures de les trampes situades a Valdelamusa (Cortegana) i Almonaster la Real, totes dues a la província de Huelva.

Notícies relacionades

I també s’ha detectat presència de virus del Nil en vuit èquids: a Arjona, a Andújar, a Ibros (Jaén), a Villalba del Alcor (Huelva), a La Puebla dels Infantes, a El Viso del Alcor i dos a Carmona (Sevilla).

El virus del Nil Occidental és una zoonosi transmesa per mosquits el primer cas dels quals es va detectar el 1937 a Uganda. Des d’aleshores hi ha hagut persones infectades en tots els continents. A Espanya, el primer cas es va detectar el 2003, segons el Ministeri de Salut.

Temes:

Jaén Huelva