Una altra tardor més càlida que de costum i amb pluges incertes

L’Agència Estatal de Meteorologia adverteix que els pròxims mesos podrien oferir temperatures per sobre del que és habitual per a l’època.

Una altra tardor més càlida que de costum i amb pluges incertes
2
Es llegeix en minuts
Valentina Raffio
Valentina Raffio

Periodista.

Especialista en ciència, salut i medi ambient.

Ubicada/t a Barcelona.

ver +

Els pronòstics són clars. Hi ha entre un 60% i un 70% de probabilitats que aquesta pròxima tardor sigui més càlida que de costum al conjunt d’Espanya. "És una previsió que ja no sorprèn, ja que des de l’any 2010 fins ara totes les tardors registrades han tingut temperatures més càlides del que és habitual per a l’època. Continuem estant en la mateixa tendència", explica Rubén del Campo, portaveu de l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet), amb referència al que ens espera fins al mes de desembre, com a mínim. "Això no significa que farà calor, sinó que, en general, tindrem temperatures per sobre dels valors habituals per a l’estació", matisa l’especialista respecte a la previsió per als pròxims mesos.

Els models són molt clars a l’hora d’advertir que aquesta tardor, que es va inaugurar oficialment diumenge passat, dia 22 de setembre, serà més càlida del que és habitual a Espanya. Això sí, les previsions es tornen molt més incertes a l’hora de parlar sobre què passarà amb les pluges durant la pròxima estació. "Hi continua havent molta incertesa al respecte", explica Del Campo. Els mapes indiquen que a la meitat oest peninsular i a les Canàries s’esperen pluges inferiors a les que són habituals per a l’època. A la resta del país, no obstant, "hi ha les mateixes probabilitats que estiguem en valors mitjans per a l’època o que, pel contrari, es registri alguna desviació ja sigui per falta o per excés de pluges", comenta el meteoròleg.

En el cas de Catalunya, la previsió també indica que farà més calor que de costum, però, quant a les pluges, tampoc està clar si la pròxima estació portarà moltes precipitacions o no. Això sí, tal com va recordar fa uns dies el meteoròleg Ramón Pascual, delegat de l’Aemet a Catalunya, normalment la tardor acostuma a ser una estació humida, de manera que és esperable que es produeixin episodis de precipitacions freqüents durant els pròxims mesos. "Tot i que les pluges estiguin dins de la normalitat, difícilment posaran fi a la sequera i al dèficit hídric que pateix Catalunya. Per a això es necessitaria un excés de pluges durant tota l’estació, i per ara sembla que això no passarà", va explicar l’especialista.

Notícies relacionades

Un any molt càlid

La previsió de cara a la pròxima tardor segueix la mateixa línia de les estacions passades. Segons constata el balanç de l’estiu passat a Espanya, l’estació va ser "molt càlida" al conjunt del país i va donar lloc a temperatures fins a un grau per sobre del que és normal per a l’època. Els registres confirmen que, tot i que la calor va arribar tard i el juny va ser relativament fresc respecte al que es va viure els últims anys, en termes generals l’estiu va ser el sisè més càlid de la sèrie històrica que va arrencar als anys 60. Durant l’estació es van viure temperatures mitjanes molt altes, així com màximes de rècord i mínimes que en zones mediterrànies i a Catalunya s’han mantingut extremadament elevades durant tota l’estació i han donat lloc a moltes nits de calor excepcional.

Temes:

Calor