Espanya es prepara per a l’arribada de la borrasca Aitor

El fenomen sembla que esquivarà Catalunya i afectarà sobretot Galícia i les regions del Cantàbric, on s’esperen pluges intenses.

EL PERIÓDICO

2
Es llegeix en minuts
Valentina Raffio
Valentina Raffio

Periodista.

Especialista en ciència, salut i medi ambient.

Ubicada/t a Barcelona.

ver +

L’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) va advertir ahir sobre l’arribada d’Aitor, la primera borrasca de gran impacte de la temporada. Els pronòstics adverteixen que aquesta borrasca atlàntica, procedent del nord-oest d’Europa, provocarà en els pròxims dies fortes ratxes de vent, temporals marítims severs i pluges intenses en zones del nord i oest de la Península. "Entre dimecres i dijous [avui i demà] esperem un dia de pluges molt sever al litoral atlàntic", va assegurar el portaveu Rubén del Campo. De moment, sembla que aquest episodi d’inestabilitat atmosfèrica esquivarà les regions mediterrànies i tot el sud.

Tot apunta que les precipitacions més intenses –superiors als 100 mm en 24 hores– es registraran a Galícia i als estreps del Sistema Central. L’Aemet va activar ahir un avís taronja (nivell 2 sobre un màxim de 3) en previsió que avui hi hagi pluges copioses a la costa atlàntica de Galícia, i de color groc (nivell 1) a la resta de la comunitat, Astúries, Cantàbria i el nord de Castella i Lleó. Per a demà, el risc groc s’estén a tot Castella i Lleó i el Pirineu d’Osca. Així mateix, l’Aemet adverteix que la borrasca podria provocar ratxes de vent de fins a 90 quilòmetres per hora en zones del nord, i per això reclamen precaució a la ciutadania.

A Catalunya, segons el Meteocat, s’espera que Aitor deixi algunes pluges a l’extrem nord-est dijous. Aleshores s’esperen alguns episodis de precipitacions moderades al Pallars i a l’Alt Urgell, així com en punts del Pirineu. A la resta, la previsió és que el cel es mantingui ennuvolat durant bona part del dia tot i que, de moment, es descarten pluges.

La ‘roda’

Notícies relacionades

Amb l’arribada d’Aitor es dona inici ja de manera oficial a la temporada de borrasques al Mediterrani. A Europa, el seguiment, estudi i bateig de les borrasques es fa a través d’una plataforma coneguda com a Eumetnet, que s’encarrega de coordinar el treball de totes les agències meteorològiques de la regió. Al sud-oest del continent, els meteoròlegs d’Espanya, Portugal, França, Bèlgica i Luxemburg es reuneixen cada any per elaborar la seva "roda de borrasques", en la qual, de manera preventiva, s’escullen una vintena de noms (un per cada lletra de l’abecedari) per anomenar aquest tipus de fenòmens meteorològics de gran magnitud que puguin tenir lloc entre el setembre d’un any i l’agost del següent.

Aquest any, Aitor inaugura la roda. Completen la llista, per aquest ordre, Berenice, Caetano, Dorothea, Enol, Floriane, Garoe, Herminia, Ivo, Jana, Konrad, Laurance, Martinho, Nuria, Olivier, Pauline, Rudiger, Salma, Timothee, Vanda i Wolfgang.