El Govern crea un nou comitè per reformar el sistema de salut català
És el segon òrgan constituït amb aquest objectiu en els últims quatre anys. Estarà presidit per Manel del Castillo, actual director gerent de l’Hospital de Sant Joan de Déu.
El Govern de Salvador Illa ha aprovat la creació del Comitè d’Avaluació, Innovació, Reforma Operativa i Sostenibilitat del Sistema de Salut (Cairos), que estarà integrat al departament dirigit per Olga Pané. Aquest comitè tindrà com a finalitat, entre d’altres, crear un sistema de vigilància epidemiològica en temps real, mesura que formarà part del desplegament de l’Agència de Salut Pública de Catalunya (Aspcat). L’Executiu també ha aprovat la constitució de la comissió mixta de seguiment del nou campus de salut de l’Hospital Clínic, pas previ per a la creació del consorci que ha de fer possible el projecte. Així ho va anunciar ahir la portaveu del Govern, Sílvia Paneque, en la roda de premsa posterior a la reunió del Consell Executiu.
El Cairos, que funcionarà com una mena de laboratori d’idees d’experts i que estarà presidit per l’actual director gerent de l’Hospital Sant Joan de Déu, Manel del Castillo, és similar al que va crear el 2020 el llavors president de la Generalitat. De fet, Del Castillo ja formava part del comitè d’experts de Torra, que estava adscrit a la Conselleria de Presidència i que estava coordinat per l’epidemiòleg Antoni Trilla. La seva finalitat era la mateixa que la que ahir es va presentar: "Transformar el sistema de salut".
Preguntada Paneque sobre quina serà la diferència entre aquest comitè i el de Torra, va respondre que el de l’actual Govern serà un comitè "executiu" i no de diagnòstic. "No farem més estudis diagnòstics, sinó que executarem i implementarem [les mesures acordades] en aquest mandat", va explicar la portaveu de l’Executiu. La voluntat del Cairos serà implantar les propostes dels professionals del sector i valorar-ne l’oportunitat i aplicabilitat en condicions reals. El comitè, d’aquesta manera, avaluarà les propostes ja existents sobre la transformació del sistema de salut.
Segons va anunciar ahir el Govern, el Cairos centrarà les seves funcions en la "modernització" de la gestió dels centres i dels sistemes de compra i finançament, l’atenció social i sanitària integrada, la transformació digital, l’adequació del finançament i de la despesa en salut, el desplegament de l’Agència de Salut Pública de Catalunya (així com d’un sistema de vigilància epidemiològica en temps real), el lideratge professional, la participació ciutadana i la recerca i innovació competitives.
Campus de salut del Clínic
A més, el Govern també ha aprovat la constitució de la comissió de seguiment del nou campus de salut de l’Hospital Clínic. Aquesta comissió, que es constituirà a finals d’octubre, és el pas previ per a la creació del consorci que ha de fer possible el projecte.
Notícies relacionadesAmb aquest acord l’Executiu busca donar l’impuls definitiu al nou campus de salut. El 2021 es va acordar la localització del nou hospital (Diagonal, 695-701) i de les activitats de recerca i acadèmiques que conformaran un nou campus de salut entorn del nou hospital. També s’han començat els estudis preliminars per a la transformació de tota la zona afectada per la nova implantació, que requereix planificació i gestió urbanística, així com el desenvolupament de noves infraestructures de mobilitat i la reforma d’algunes d’existents.
L’últim conveni firmat per totes les administracions, el 29 de gener passat, ja preveia els instruments de governança necessaris per a un projecte de la complexitat i magnitud del nou campus, amb 300.000 metres quadrats i que comprèn diversos municipis i institucions. El nou Govern de la Generalitat fa ara l’impuls definitiu per fer efectius aquests òrgans, pas necessari i imprescindible per poder fer realitat el projecte.