Les cirurgies bariàtriques poden debilitar els músculs

Can Ruti inicia un estudi pioner, que es farà en més hospitals d’Espanya, per saber quantes persones joves amb obesitat greu pateixen també sarcopènia.

Les cirurgies bariàtriques poden debilitar els músculs
2
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

El següent pas en la lluita contra l’obesitat, un problema de primer ordre a Occident, és trobar la prevalença de la sarcopènia, una patologia que es caracteritza per la pèrdua de massa i força muscular. La sarcopènia està altament associada a l’obesitat greu, tot i que es desconeix la seva incidència. La pèrdua de pes, ja sigui amb cirurgies bariàtriques o amb els nous fàrmacs antiobesitat, pot "empitjorar" la sarcopènia, adverteixen els metges. La Societat Espanyola d’Endocrinologia i Nutrició (SEEN) ha iniciat, a l’Hospital Germans Trias i Pujol (Can Ruti, a Badalona), un estudi pioner a Espanya per avaluar, per primera vegada en aquest país, quantes persones d’entre 18 i 65 anys amb una obesitat greu pateixen, alhora, aquesta afecció muscular.

"Aquest estudi pretén avaluar l’obesitat sarcopènica a Espanya en gent jove. La sarcopènia normalment s’associa a l’envelliment, però l’obesitat també provoca sarcopènia en els pacients, tot i ser joves", explica Sílvia Pellitero, metge adjunta del Servei d’Endocrinologia i Nutrició de Can Ruti i membre de l’Àrea de Coneixement de l’Obesitat de la SEEN. Com explica Pellitero, no tots els pacients amb obesitat pateixen sarcopènia. Però els metges en desconeixen quants: per això aquest estudi. "Creiem que l’obesitat greu espatlla el múscul i fa que no funcioni bé. Els pacients amb obesitat greu porten una càrrega de quilos extra que generen pèrdua de força i de massa corporal", assenyala aquesta endocrina. Un dels propòsits és incentivar aquests pacients a fer exercici físic de força i a la ingesta proteica.

Risc de caigudes

La sarcopènia incrementa el risc de caigudes, fet que, al seu torn, augmenta el risc de fractures, una cosa que fa ascendir la mortalitat. A més, el teixit adipós (o greix corporal) inflamat genera diabetis i també més risc cardiovascular. "Les cirurgies bariàtriques o els fàrmacs [com l’Ozempic i el Wegovy] poden empitjorar la sarcopènia", explica Pellitero. Aquest estudi ajudarà a saber si els pacients atesos a la unitat d’obesitat de Can Ruti poden sotmetre’s a cirurgies bariàtriques.

Així, l’objectiu és doble: d’una banda, conèixer la prevalença de l’obesitat sarcopènica a Espanya; de l’altra, aclarir l’impacte de la cirurgia bariàtrica en els pacients intervinguts.

Un vehicle especialment adaptat estarà uns dies a diferents centres hospitalaris de Barcelona, Madrid i Màlaga. Per allà hi passaran prop de mig miler de pacients que estan seguint controls per la malaltia d’obesitat greu en aquests hospitals. Can Ruti aportarà uns 70 pacients. A Catalunya, també l’Hospital de Bellvitge i el Clínic participaran en aquest estudi.

En aquest vehicle, els pacients seran avaluats durant mitja hora, mitjançant la presa de mesures antropomètriques, de força muscular i el mesurament de la composició corporal a través d’una densitometria (que analitza la quantitat de greix, múscul i ossos que tenen) i un registre d’uns qüestionaris de qualitat de vida i d’activitat física.

Notícies relacionades

Es tracta d’un estudi multicèntric a escala nacional que avaluarà tant la funció muscular com la composició corporal, utilitzant la tècnica més avançada, la DEXA, proporcionada per l’empresa Hologic. Així, un equip de professionals qualificats viatjarà al bus per assegurar l’obtenció de dades precises i d’alta qualitat. "Aquest és un estudi de gran rellevància", emfatitza Ana de Hollanda, coordinadora de l’Àrea d’Obesitat de la SEEN i col·laboradora de l’estudi des del Clínic.

Avui hi ha evidències que una massa muscular baixa i patir una disminució de la funció muscular té un pronòstic negatiu que pot comportar fragilitat, discapacitat i augment de la morbiditat i de la mortalitat.