Treball i salut mental

L’estrès, l’ansietat i la depressió, segons una enquesta oficial, afecten un 27% dels treballadors europeus

Barcelona 29/04/2021 Salud mental y depresión entre los jóvenes

Barcelona 29/04/2021 Salud mental y depresión entre los jóvenes / FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts
Joan Guix
Joan Guix

Medical Anthropology Research Center. URV. Ex secretari de Salut Pública de la Generalitat.

ver +

S ón les vuit del matí. Estic arribant a la feina. He hagut de traslladar-me en un tren que ha arribat amb retard i ple com una llauna de sardines. Aquesta nit no he dormit tranquil. Tenim problemes a casa. Em sento cansat. No tinc ganes. No està malament la que m’espera: vuit hores de treball monòton i pesat i l’encarregat, cridaner i assetjador, que no em deixa en pau. Ja no sé el que és pitjor, si tenir feina o estar a l’atur. Si això dura massa, acabaré malament".

No és una situació tan estranya, i tant pot passar en una obra de la construcció, en un taller o en una empresa d’alt standing. És com un peix que es mossega la cua. Bona part de la nostra vida la passem treballant i anant i venint de la feina. Portem els problemes de casa a la feina i els de la feina a casa. És com el suplici de Prometeu, lligat a una roca i amb una àguila que de dia, cada dia, li menja el fetge, que es regenera durant la nit, i, l’endemà al matí, torna l’àguila una altra vegada. I així, sempre.

No a tothom li passa el mateix, afortunadament. Molta gent va a la feina cada dia ple d’il·lusió i el treball l’ajuda a ser més feliç. I això repercuteix en la seva vida social i a casa. I afavoreix la seva salut, física i mental.

Exigències de la vida.

L’OMS defineix la salut mental com "un estat de benestar en el qual l’individu és conscient de les seves capacitats, pot enfrontar-se a les exigències normals de la vida i treballar de manera productiva i fructífera, i és capaç de contribuir a la seva comunitat".

Un 15% de la població general té o tindrà algun tipus de malaltia mental. L’estrès, l’ansietat i la depressió, segons una enquesta de l’Agència Europea per a la Salut i la Seguretat en el Treball, afecten un 27% dels treballadors europeus, i remarca que un 45% afirma patir factors de risc psicosocials en el treball, que poden afectar la seva salut mental.

Notícies relacionades

El tipus d’organització de l’empresa i l’entorn de les relacions socials existents generen el que s’anomena riscos psicosocials, que no és més que la probabilitat que aparegui alguna afectació negativa per a la salut a causa de l’exposició a determinats factors, generalment relacionats amb les condicions de treball establertes per l’empresa.

Es calcula que si hi hagués unes condicions de treball adequades, es podrien reduir en un 60% els casos de mala salut mental entre les treballadores i un 80% entre els treballadors. És una bona aposta. I aquesta aposta és feina de tots, treballadors i empresa, perquè afavoreix a tothom, no tan sols als treballadors, que així aconseguiran uns millors nivells de salut mental. Una empresa correctament organitzada i gestionada des del punt de vista de l’atenció i gestió dels riscos psicosocials tindrà més productivitat i menys conflictivitat social. Cuidar la salut mental a la feina és un factor d’èxit empresarial clau. I un acte de justícia social.

Temes:

Física