Compte enrere d’una espanyola per anar a l’espai

La científica espanyola Sara García serà la primera astronauta espanyola que ingressarà, el pròxim 28 d’octubre i durant dos mesos, al Centre Europeu de Colònia per fer-hi pràctiques.

Compte enrere d’una espanyola per anar a l’espai
3
Es llegeix en minuts
Valentina Raffio
Valentina Raffio

Periodista.

Especialista en ciència, salut i medi ambient.

Ubicada/t a Barcelona.

ver +

La científica Sara García s’està a punt de convertir en la primera astronauta espanyola a iniciar oficialment els entrenaments per anar a l’espai. Segons va anunciar ahir la ministra de Ciència, Diana Morant, la investigadora espanyola ha sigut acceptada al Centre Europeu d’Astronautes de Colònia per fer-hi les seves primeres pràctiques com a astronauta. "Es tracta d’una magnífica notícia perquè, amb aquesta decisió, Sara García es convertirà en la primera dona del nostre país en rebre un entrenament com a astronauta per poder volar en un futur", va afirmar Morant després de l’anunci.

Ja fa dos anys que Sara García, juntament amb l’enginyer espanyol Pablo Álvarez, va ser seleccionada per formar part de la nova generació d’astronautes europeus. En el seu cas, la científica va entrar dins de la llista de reserves amb nou professionals més. Segons es va anunciar ahir, l’astronauta espanyola començarà els entrenaments el pròxim 28 d’octubre juntament amb Andrea Patassa (Itàlia), Arnaud Prost (França), Amelie Schoenenwald (Alemanya) i Aleš Svoboda (República Txeca). Aquest període de formació durarà al voltant de dos mesos, durant els quals la científica rebrà classes teòriques i pràctiques sobre com desenvolupar-se en futures missions espacials.

Després d’anunciar-se la notícia, la científica espanyola ha assegurat que es tracta d’"un moment màgic" que li permet "fer un pas més cap a aquest somni de tenir en el futur una missió espacial que pugui contribuir a desenvolupar ciència a l’espai". En aquests moments, García treballa com a investigadora als laboratoris del Centre Nacional d’Investigacions Oncològiques (CNIO). "En un futur m’agradaria poder traslladar totes aquestes investigacions contra el càncer a l’espai", va explicar la científica en una entrevista amb EL PERIÓDICO, en què també va assegurar que, tot i que ara molts la coneguin com a astronauta, el seu objectiu continua sent el de buscar una cura contra el càncer.

L’entrenament que iniciarà García en les pròximes setmanes està específicament dissenyat per preparar els futurs astronautes per a qualsevol tipus d’escenari que es puguin trobar durant els seus viatges a l’espai. Les classes, de fet, inclouen des de conceptes de ciències bàsiques (astronomia, física i biologia espacial) fins a qüestions tècniques per dirigir les naus espacials, fer maniobres a l’espai i, naturalment, nocions de medicina espacial i primers auxilis en condicions de microgravetat. També s’impartiran classes bàsiques d’idiomes, ja que, més enllà de l’anglès, en entorns com l’Estació Espacial Internacional hi ha certs sistemes i protocols que estan en rus.

Més enllà de les qüestions teòriques, els futurs astronautes com García també hauran de fer entrenaments de supervivència en entorns tan hostils com la selva o el desert. Així mateix, per practicar els moviments a l’espai, els reclutes s’hauran de passar hores fent maniobres i caminades espacials simulades en una piscina gegant situada al Centre Europeu d’Astronautes. Molts dels astronautes que han passat per aquest procés afirmen que, a més de la preparació física, l’altra part essencial d’aquestes formacions són els protocols de preparació psicològica en els quals, per exemple, es donen eines per afrontar l’estrès, viure en ambients aïllats i mantenir-se durant llargues temporades lluny dels amics i familiars.

Notícies relacionades

Precedents

García serà la primera dona espanyola en passar per aquest procés d’entrenament espacial. Abans d’ella, tan sols dos espanyols han passat per aquest procés: Pedro Duque, que va volar en dues ocasions a l’espai en els 2000, i Pablo Álvarez, que va ser escollit en la mateixa promoció que García i que ja ha completat el procés de formació per convertir-se en el "primer astronauta espanyol del segle XXI que viatjarà a l’espai". En aquests moments, després de completar la seva formació a Colònia, Álvarez es continua preparant en la seva carrera d’astronauta des del Space Center de Houston de la NASA.