"No podíem assumir els delictes amb els vigilants"

La policia local de Riells i Viabrea (Selva) és la més recent dels 218 cossos policials municipals que operen a Catalunya

"No podíem assumir els delictes amb els vigilants"
2
Es llegeix en minuts
Germán González
Germán González

Periodista.

ver +

Creada el 2022, la policia local de Riells i Viabrea (Selva) és la més recent dels 218 cossos policials municipals que operen a Catalunya. Fins ara, s’han creat set places d’agents i dos d’ells ja han passat per l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya per rebre formació, juntament amb aspirants a Mossos d’Esquadra i altres policies locals, a més de completar el procés de selecció, amb pràctiques incloses. Una altra agent està acabant el curs de formació i començarà les pràctiques ben aviat mentre que la resta esperen passar per l’Institut. "Aquest any es matricula una persona més", explica a aquest diari el tercer tinent d’alcalde d’aquesta localitat, Felipe J. González.

El regidor explica que es va decidir crear una policia local per la "dimensió territorial i el constant creixement de població" a Riells i Viabrea, que té 4.427 habitants. I posa en valor la importància de comptar amb un cos policial per l’estructura de la localitat. "És un municipi molt dispers amb parcel·les molt grans i boscoses. S’havien generat situacions delictives que amb el cos de vigilants no podíem assumir. Ara amb el cos de policia local i amb la col·laboració dels Mossos d’Esquadra, s’estan realitzant actuacions en aquest sentit", destaca.

Al ser una policia local de recent creació, ha comptat amb l’assessorament d’alguns cossos de seguretat de municipis veïns amb els quals es col·labora habitualment com Breda, Hostalric o Sant Celoni. Les funcions dels agents són fer complir les ordenances municipals, regular el trànsit i actuacions de seguretat ciutadana.

González admet que "la relació amb altres cossos de policies és una mica complicada perquè cada un d’ells, com Mossos, Policia Nacional o Guàrdia Civil, tenen els seus propis procediments i maneres d’actuar". "De vegades ens hem trobat amb operatius al municipi que no han sigut informats a la nostra policia local, de manera que ens assabentem de successos pels mitjans de comunicació", lamenta el tinent d’alcalde de Riells i Viabrea.

Només un 14,6% són dones

Segons l’últim informe anual de les policies locals que va publicar el Departament d’Interior el 2022, el 22,9% dels municipis catalans, en els quals viu el 90% de la població, tenen policies locals. La majoria estan a Barcelona i la seva àrea metropolitana, amb 113 cossos, mentre que les regions amb menys agents són el Pirineu i la demarcació de Lleida.

Notícies relacionades

El document destaca que el 61,7% d’agents municipals dona servei a 25 municipis, que aglutinen el 60% de la població catalana. Són els cossos de Barcelona, Badalona, l’Hospitalet de Llobregat, Girona, Tarragona, Rubí, Mataró, Sabadell, Terrassa, Lleida, Cornellà de Llobregat o Granollers, entre d’altres.

Segons el mateix informe, dels 11.572 efectius de policies locals que hi havia a finals del 2022 la mitjana d’edat era de 44 anys i un 14,6% dels agents eren dones (el 2020 representaven el 12,3% del total dels efectius).