Els Mossos comencen a requisar navalles amb controls aleatoris

La policia catalana posa en marxa el pla Daga, mesura plantejada des del Departament d’Interior per l’augment de fets delictius en els quals es fan servir armes blanques.

Els Mossos comencen a requisar navalles amb controls aleatoris
3
Es llegeix en minuts
Germán González
Germán González

Periodista.

ver +

El pla per acabar amb la presència d’armes blanques al carrer que va anunciar la consellera d’Interior, Núria Parlon, la setmana passada es va posar en marxa ahir. Els Mossos d’Esquadra, juntament amb agents de la Guàrdia Urbana de Barcelona, la resta de policies locals i la seguretat privada han iniciat els controls en diversos punts de Catalunya, principalment en nusos de transport com estacions, zones d’oci, les proximitats de centres escolars, així com punts en els quals la massificació pot generar conflictes derivats del consum d’alcohol i substàncies il·lícites.

Després de rebre instruccions a cada comissaria, algunes patrulles ja han començat a registrar persones pel carrer de manera aleatòria. Principalment els agents s’han col·locat en espais públics molt freqüentats o a prop d’estacions de tren o de metro de localitats de l’àrea metropolitana amb més afluència de passatgers. Allà, han parat alguns sospitosos que podrien portar una arma blanca i també han inspeccionat que no portessin drogues.

Cap de setmana

Tot i que els controls van començar ahir, al llarg del cap de setmana els Mossos i les policies locals intensificaran aquests dispositius, que seran més amplis, ja que comptaran amb agents d’unitats especialitzats a evitar incidents, com la Brigada Mòbil o les Àrees Regionals de Recursos Operatius.

En la presentació d’aquesta ofensiva contra ganivets i navalles, el director general de la Policia, Josep Lluís Trapero, va assenyalar que, fins ara, el pla Daga se centrava a investigar i detectar la proliferació d’armes blanques en incidents. A partir d’aquest cap de setmana, els agents crearan "espais de protecció reservada" per fer aquests controls al carrer o al transport públic i així retirar de forma preventiva navalles i ganivets abans que es puguin veure involucrats en incidents.

Les principals actuacions es duran a terme a gairebé totes les regions metropolitanes catalanes i, a la ciutat de Barcelona, se centraran als districtes de Ciutat Vella, Nou Barris i Sant Martí. Més enllà d’efectuar-se els escorcolls específics en estacions i intercanviadors de tren i metro, en discoteques o locals d’oci i a prop de centres educatius, també es tindran en compte els punts de la ciutat amb més afluència de persones, com el litoral marítim.

Amb el nou pla, està prohibit posseir navalles i ganivets per accedir a aquestes zones pel risc que suposa el seu ús en baralles. Així, els agents aixecaran acta de sanció per a la persona que en porti. Les multes poden ser de 600 euros, tot i que la quantitat augmenta si el multat és reincident a portar aquest tipus d’objectes punxants. Els controls aniran acompanyats de patrullatge intensiu en espais públics. També hi haurà una gran afluència d’agents uniformats al carrer per dissuadir els possibles delinqüents.

80 punts negres

L’Ajuntament de Barcelona ha detectat 80 punts a la ciutat en els quals s’han registrat més incidents amb navalles i ganivets, per la qual cosa setmanes enrere ja es van reforçar els controls d’armes blanques i la Guàrdia Urbana va ser dotada amb un nombre més gran de pales metàl·liques. A la ciutat, es coordinaran amb els Mossos per realitzar aquests controls, similars als que es van fer per a les festes de la Mercè a l’entrada de diversos concerts i que van permetre requisar nombroses armes blanques.

Notícies relacionades

El Departament d’Interior ha volgut reforçar el pla Daga per l’augment de fets delictius en els quals es fan servir armes blanques, sobretot després de la pandèmia. A Catalunya, entre el gener i l’agost d’aquest any s’han registrat un total de 2.498 incidents amb ganivets i navalles, mentre que durant tot l’any passat se’n van produir 2.971, per la qual cosa la previsió és que el 2024 tanqui amb un increment respecte a l’any passat.

A més dels controls, el pla del Departament d’Interior també inclou campanyes informatives al transport públic i als mitjans de comunicació, i distribuirà tríptics per alertar que portar armes blanques comportarà multes elevades. També es faran tallers per conscienciar, alguns a les escoles.