Salut detecta pòlio a l’aigua del Besòs i alerta els CAPs i hospitals

EL PERIÓDICO

1
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

L’Agència de Salut Pública de Catalunya ha detectat poliovirus 2 vacunal (el virus de la poliomielitis o pòlio) a l’estació depuradora del riu Besòs. Automàticament, la Conselleria de Salut ha activat el protocol per monitoritzar la circulació del poliovirus a l’àrea metropolitana de Barcelona. A més, Salut ha començat la investigació (intensificant l’anàlisi de les aigües residuals i alertant centres sanitaris) per detectar si hi ha persones infectades, però de moment no hi ha cap positiu, segons fonts del departament.

El Servei de Vigilància Epidemiològica de Salut Pública a la Barcelona Sud va enviar el 23 de setembre passat (un dia després de la troballa) una carta, a la qual ha tingut accés EL PERIÓDICO, als hospitals i centres d’atenció primària (CAP) de la ciutat per demanar-los que sigui comunicat qualsevol "quadre neurològic" compatible amb la pòlio (paràlisi flàccida, meningitis asèptica), "tant en nens com en adults". També demana fer arribar aquesta informació no només als responsables dels centres sanitaris, sinó en concret als d’urgències, pediatria, malalties infeccioses, medicina interna i neurologia.

Notícies relacionades

Salut va notificar aquesta detecció al Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES) i va avisar també que "la qualitat higienicosanitària de l’aigua de consum humà no es veu compromesa de cap manera, ja que està garantida pels diferents circuits dels processos de potabilització".

Cap hospital o CAP de Catalunya ha detectat cap cas positiu de pòlio, confirmen fonts de Salut, que expliquen que la troballa d’aquest virus a les aigües residuals prova que algú té la malaltia. "Però també es pot tractar d’una persona que estigui vacunada. I pot ser algú que estava de passada a Barcelona", asseveren aquestes fonts, que afegeixen que l’enviament d’aquesta carta forma part del "protocol".