A la caça de l’arma blanca

Els Mossos d’Esquadra i la Guàrdia Urbana fan el primer gran desplegament per «retirar el màxim nombre d’objectes perillosos possible de l’espai públic» de Barcelona amb controls, principalment, als districtes de Ciutat Vella, Sants-Montjuïc i Sant Martí.

A la caça de l’arma blanca
3
Es llegeix en minuts
Germán González
Germán González

Periodista.

ver +

Primer cap de setmana del nou pla Daga reforçat anunciat pel Departament d’Interior per eliminar les armes blanques del carrer. Els Mossos d’Esquadra van desplegar els controls per tot Catalunya amb especial incidència a diverses zones de Barcelona en què la intel·ligència policial ha detectat més incidents relacionats amb ganivets o navalles, com amenaces, robatoris, baralles i lesions. Per a això van portar a terme un dispositiu conjunt amb la Guàrdia Urbana de Barcelona i van comptar amb el suport de la Policia Portuària i de seguretat privada en alguns punts, com el metro.

L’objectiu era clar: "Intentar retirar el màxim nombre d’armes blanques i objectes perillosos possibles de l’espai públic", com va declarar l’intendent Rafa Tello, cap de la Divisió de Seguretat Ciutadana i Proximitat dels Mossos a Barcelona. D’aquesta forma es van desplegar un centenar d’agents principalment pels districtes de Ciutat Vella, Sants-Montjuïc i Sant Martí per intensificar la recerca de navalles i de ganivets.

"Les dades són bones, però augmenta la sensació d’inseguretat per part de la ciutadania quan es coneixen més incidents amb armes, puja l’alarma social, i per això es fa aquest operatiu", va remarcar Tello. Es van fer controls a estacions de metro i Rodalies, a espais públics amb aglomeració de persones i a prop de les zones d’oci. Aquí es va ampliar el dispositiu a punts de Front Marítim, Poble Nou, les Corts i l’Eixample.

La intendenta de la Guàrdia Urbana de Barcelona, Begoña Alday, va explicar que la ciutadania requereix "un espai públic tranquil i segur" i va destacar la coordinació policial en aquests dispositius preventius i regulats per la normativa per eliminar armes blanques del carrer. A més, va afegir que els registres es fan amb el "màxim respecte per a la ciutadania".

En aquests dispositius van participar diverses unitats dels dos cossos com ara investigació, ordre públic, canina, drons i seguretat ciutadana. Alguns dels controls al metro es van portar a terme juntament amb el personal propi de Transports Metropolitans de Barcelona.

Els controls van ser dinàmics buscant el màxim d’armes blanques possible, tal com es va instar els agents a la reunió prèvia al dispositiu i se’ls va recordar que el perfil de les persones a identificar seria diferent d’altres dispositius, en els quals es busca més delinqüents. Per això, l’intendent Tello reclamava "tolerància zero" amb les armes prohibides i retirar qualsevol altre objecte perillós. Cada patrulla portava una bossa en què col·locar l’arma confiscada i una acta que havia d’omplir amb les dades del propietari. En aquest document s’havien d’indicar les dades de la persona denunciada així com si tenia antecedents, ja que els agents els havien d’identificar.

Fulles de 15 i 17 centímetres

El treball d’intel·ligència policial fet en els últims mesos a partir dels incidents amb armes blanques registrats ha permès dissenyar el pla, per la qual cosa la majoria de patrulles es van centrar a Ciutat Vella i algunes a Poble-sec i l’espai que envolta l’estació de Sants. Precisament, els Mossos van informar que els controls de l’operatiu Daga d’ahir en l’àmbit ferroviari per l’Àrea Regional del Transport Urbà va acabar amb diverses denúncies i armes requisades. Així doncs, al metro de passeig de Gràcia es va confiscar una navalla multiús, tot i que el gruix del dispositiu policial es va concentrar a Sants-Estació.

Notícies relacionades

Els agents van portar a terme un control a diversos passatgers que pujaven a l’AVE i van requisar mitja dotzena d’armes blanques entre navalles, com una pallaresa i una tàctica, i ganivets de cuina, alguns amb una fulla superior als 15 i 17 centímetres. Al carrer d’Egipcíaques del barri del Raval els Mossos també van denunciar un ciutadà per portar un ganivet de cuina.

El dispositiu policial es desenvoluparà durant tot el cap de setmana a diversos punts de Catalunya. Els Mossos faran els controls amb policies locals amb l’objectiu de requisar el nombre més gran d’armes possible als carrers i denunciar les persones que les portin. Les sancions poden arribar als 600 euros. Es pretén evitar riscos greus a llocs molt freqüentats, transport públic i zones d’oci, tant el seu ús en enfrontaments com per cometre delictes.