Els controls a Sants veten les navalles als vagons de l’AVE

La primera nit del pla Daga reforçat acaba amb 131 armes blanques requisades a tot Catalunya. Els agents detenen 13 persones i posen 39 denúncies per portar armes.

Els controls a Sants veten les navalles als vagons de l’AVE
3
Es llegeix en minuts
Germán González
Germán González

Periodista.

ver +

L’alta velocitat va substituir viatges amb tren que duraven gairebé mig dia. S’hi acostumava a portar menjar per fer més curt el desplaçament, tot i que hi ha qui aprofitava i s’alimentava amb embotits que feien necessari tenir un objecte tallant, com una navalla o un ganivet, per poder degustar-lo. Fins i tot en algunes estacions, com la d’Albacete, quan paraves en trajectes llargs, pujaven al tren venedors de navalles.

La rapidesa amb què els trens d’alta velocitat transporten d’un punt a un altre de la geografia espanyola i europea fa innecessari els ganivets o les navalles dins dels vagons. Per això, un dels punts de control del Pla Daga per treure armes blanques de la via pública va ser, a la tarda i nit de divendres, l’estació de Sants.

Els Mossos havien rebut informació per part dels vigilants de seguretat que en l’accés de l’AVE, en el qual hi ha arcs metàl·lics de control, s’acostumava a trobar algun ganivet, navalla o algun altre objecte punxant als passatgers, que era ràpidament retirat pel risc que suposa.

Agents de l’àrea regional de Transport Urbà dels Mossos van establir aquest control a passatgers de l’AVE a Barcelona i van requisar mitja dotzena de navalles i ganivets, que poden ser considerats armes blanques.

Navalles plegables

Hi havia viatgers que anaven amb tren amb navalles plegables de 10 centímetres o amb una denominada pallaresa (utilitzada per a la recol·lecció de bolets) i amb una altra anomenada tàctica (amb disseny més compacte) de 8 centímetres de fulla. Els agents també van localitzar als usuaris diversos ganivets de cuina de 12, 15 i 17 centímetres de fulla.

La policia va requisar aquestes armes blanques al considerar que no s’ha de viatjar amb aquestes pel risc que suposa i va iniciar actes de sanció contra les persones que les portaven a sobre. A més, en un altre control en l’àmbit ferroviari a l’estació de Passeig de Gràcia, els Mossos van confiscar una navalla multiusos.

Algunes parades de metro i de Rodalies del centre Barcelona van ser un dels principals punts de control policial dins el pla Daga, en el primer macrodispositiu conjunt a la ciutat portat a terme entre Mossos i Guàrdia Urbana. Més d’un centenar d’agents es van distribuir pel transport públic, zones d’oci i espais freqüentats durant tot divendres a la tarda i fins a entrada la matinada per retirar del carrer el màxim nombre d’armes blanques possible.

Els registres, que van ser aleatoris, es van fer principalment als districtes de Ciutat Vella, Sants-Montjuïc i Sant Martí, en punts en els quals la intel·ligència policial havia determinat que en els dos últims mesos s’havien registrat més incidents amb armes blanques. Per això, es van intensificar els controls en aquestes zones.

13 detinguts

El balanç d’aquesta primera operació conjunta a la ciutat va acabar amb 13 detinguts (entre ells, alguns identificats amb una ordre de recerca i captura), cinc investigats i 78 denúncies per infracció de la denominada llei mordassa. Hi va haver 39 denúncies per portar armes i 37 per tenir a sobre droga.

Els agents també van retirar de la via pública cinc objectes que poden ser considerats perillosos, com un tornavís, que a segons quines zones massificades i de nit, com la Rambla del Raval, poden suposar un risc. Es va denunciar les persones que les portaven.

En total del dispositiu conjunt hi va haver 675 identificacions rellevants a persones que sumaven 2.122 antecedents policials.

Al conjunt de Catalunya, els controls dels Mossos i policies locals han acabat amb 131 armes blanques confiscades juntament amb 22 objectes perillosos. S’han realitzat 256 dispositius en diversos punts de la geografia catalana, principalment els més freqüentats per reduir el risc si es produeixen aldarulls.

Aquests dispositius policials seguiran en les pròximes jornades a tot Catalunya i s’intensificaran en zones de discoteques i locals d’oci i altres amb una alta afluència de persones, com per exemple nusos de transport o bé places molt freqüentades.

Notícies relacionades

Fa uns quants dies, els responsables d’Interior i dels Mossos d’Esquadra van deixar clar que qualsevol element punxant pot ser una arma blanca dins d’un context de perillositat.

Fins ara els registres a ciutadans a la recerca d’armes blanques es feien només en zones d’oci nocturn o en esdeveniments multitudinaris. El nou pla d’Interior inclou espais com el transport o els centres educatius. La conselleria considera que estar en possessió de ganivets i navalles incrementa el risc que s’utilitzi durant un enfrontament.