El Papa demana perdó a Bèlgica pels abusos a menors
El primer dia de viatge oficial a Brussel·les, el Pontífex condemna les agressions sexuals fetes pel clergat: «Aquesta és la nostra vergonya i la nostra humiliació».
El papa Francesc va demanar ahir perdó pels abusos sexuals comesos pel clergat belga, que va qualificar com una «vergonya i humiliació» per a tota l’Església catòlica. «Només hem de demanar perdó», va afirmar el Pontífex argentí durant un discurs a les autoritats el seu primer dia d’agenda oficial a Bèlgica.
«El meu pensament va en els sants innocents dels temps del rei Herodes, però és ara quan la mateixa Església és la que ha comès aquest crim i l’Església ha de demanar perdó i resoldre aquesta situació amb humilitat cristiana i fer de tot perquè no passi més», va afegir el Papa. És important que l’Església faci «passos concrets» i escolti les víctimes, li va respondre el primer ministre belga en funcions, Alexander De Croo, present en aquest acte celebrat al castell de Laeken.
En aquesta línia, Francesc també va apuntar que, tot i que alguns diuen que els abusos també es cometen entre familiars o en el món de l’esport, «només un cas a l’Església és suficient per provar vergonya». «Hem només de demanar perdó i aquesta és la nostra vergonya i la nostra humiliació», va afegir. La situació dels abusos a Bèlgica és particularment dolorosa i encara molt present en el debat públic al país. Aquest mateix any, al març, el Papa es va veure forçat a expulsar de l’estat clerical, la màxima sanció que hi ha en la legislació catòlica, una desena de sacerdots i religiosos belgues després que la justícia els declarés culpables d’abusos.
Fugida de fidels
Particularment greu va ser, a més, el cas de Roger Vangheluwe, un bisbe que el 2010 va admetre haver abusat sexualment del seu nebot quan aquest era menor. Tant és així que, precisament, el seu escàndol va motivar l’inici d’una investigació que el 2019 va destapar gairebé 500 denúncies de víctimes o familiars i almenys 320 autors d’agressions, majoritàriament sacerdots o religiosos, els abusos dels quals van ser encoberts durant dècades al país.
Notícies relacionadesD’aquí també ve que les paraules del Papa fossin esperades durant la seva gira i que el mateix portaveu papal, Matteo Bruni, hagués avançat que era molt probable que el Papa fes alguna referència al tema. «Clarament el Papa està al corrent de les dificultats i que durant molts anys hi ha hagut molt patiment a Bèlgica», va explicar Bruni abans del viatge de Francesc.
En efecte, i malgrat que l’Església catòlica local ha demanat perdó en aquests anys per l’ocorregut, les conseqüències per al catolicisme belga han sigut un tsunami de fugues de fidels de la institució. En concret, d’acord amb un informe de la mateixa Església del 2022, des del 2017 fins aquell any es van perdre 915 sacerdots diocesans (un descens del 33%), i l’assistència a missa de fidels va caure un 40%.
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia