Una filtració obliga RTVE a suspendre les oposicions

La corporació s’ha vist forçada a ajornar l’examen a què s’havien de presentar uns 5.000 aspirants. Durant els últims anys, la convocatòria no para d’acumular problemes.

Una filtració obliga RTVE a suspendre les oposicions
2
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Estaven convocats a les deu del matí. L’examen havia de començar al cap d’una hora. Però a les 10.05 d’ahir, quan centenars de persones s’esperaven al campus de Somosaguas de la Universitat Complutense de Madrid per poder fer les oposicions per a informador a RTVE, va començar a circular entre els candidats una informació inquietant. La convocatòria se suspenia. S’havien filtrat la majoria de preguntes de l’examen.

La notícia venia del sindicat USO, el primer a denunciar les irregularitats, i després s’hi han afegit altres centrals. Però la confirmació oficial no va arribar fins a les 10.57, amb un correu electrònic enviat a tots els opositors: "Estimat candidat/a, per motius de força major queda ajornat l’examen d’Informació i Continguts previst per al 29 de setembre del 2024. En els pròxims dies anunciarem la nova citació a la prova. Disculpeu les molèsties. L’equip de selecció". Sense esmentar la filtració.

"Ens n’hem assabentat abans per la rumorologia i els mitjans que per RTVE", va criticar un dels afectats. En un moment donat, quan gairebé tot era confusió, un conserge del campus universitari de Somosaguas, totalment aliè a la corporació de mitjans de comunicació públics, va sortir de l’edifici en qüestió i va preguntar als opositors, que estaven molt frustrats: ¿Heu vist les notícies? Aquí no en sabem res més".

Dins d’un examen al qual s’havien inscrit 5.028 persones, la suspensió va provocar diferents reaccions. "Molts estaven enfadats; d’altres ploraven", va explicar un aspirant, que va demanar mantenir-se en l’anonimat.

Poc després, es van començar a difondre pels grups de WhatsApp diverses de les preguntes que havien sigut filtrades prèviament, cosa que va provocar l’ajornament d’una convocatòria que en els últims anys no para d’acumular problemes.

Antecedents

Notícies relacionades

L’Audiència Nacional va suspendre el procés l’octubre del 2023 a l’acceptar una demanda de diversos sindicats i va declarar nuls alguns dels requisits per fer oposicions a l’ens públic. La convocatòria es va reactivar a finals del febrer, però aquest estiu hi va haver una nova crisi. Centenars de dades personals van quedar al descobert per una fallada de seguretat que RTVE va denunciar a la policia.

Les preguntes filtrades, totes de tipus test, eren majoritàriament molt tècniques, impossibles de respondre per qui no s’hagi passat mesos o anys preparant l’oposició. Com aquesta: "¿Quin article de la llei general de comunicació audiovisual regula que el servei públic de comunicació audiovisual és un servei essencial d’interès econòmico general?".