Més de 60 víctimes a l’enfonsar-se un cayuco a El Hierro

De les 90 persones que viatjaven a l’embarcació, només 27 van poder ser salvades, en la que es converteix en la tragèdia migratòria més greu produïda a les Canàries.

Més de 60 víctimes a l’enfonsar-se un cayuco a El Hierro
4
Es llegeix en minuts

La ruta canària es torna a tenyir de dol. Nou persones van perdre la vida i 54 van desaparèixer (al tancament d’aquesta edició) després que el cayuco on viatjaven naufragués, convertint-se en la tragèdia migratòria més greu a les Canàries. A tot just sis quilòmetres d’El Hierro, dissabte a la matinada, quan ja albiraven el parpelleig de les llums de l’illa i gairebé podien acariciar la costa amb la punta dels dits, el cayuco va bolcar amb unes 90 persones dins.

Segons abans de l’incident havien vist un vaixell de Salvament Marítim. Se sentien fora de perill i l’alegria els va desbordar. El mateix moviment dels ocupants va desequilibrar la barqueta i van caure a l’aigua. L’equip de la guardamar Concepción Arenal va aconseguir posar fora de perill 27 persones i va recuperar nou cossos. Els vuit tripulants del vaixell de rescat van viure dues hores d’angoixa, en les quals no van parar de navegar per intentar localitzar els desapareguts en la foscor i entre l’onatge.

A l’embarcació viatjaven 90 homes, alguns d’ells adolescents, que havien sortit cap a les Canàries des de Mauritània, segons va relatar a Caminando Fronteras un familiar d’un dels passatgers. Un dels cossos recuperats correspon al d’un adolescent d’entre 12 i 15 anys, segons van informar a Efe fonts dels serveis d’emergències de l’illa, que també precisen que de les 27 persones salvades, 25 van ser traslladades a La Restinga i dues van ser evacuades en helicòpter.

Els migrants havien salpat des de la costa de Mauritània i portaven dos dies sense aigua i sense menjar. La desesperació els va portar a beure aigua salada, cosa que va generar una situació de malestar que va contribuir que s’escampés el pànic en el moment de ser rescatats, provocant el tomb de l’embarcació. Les condicions climatològiques adverses, amb ratxes de vent d’uns 37 quilòmetres per hora, i la foscor de la nit van dificultar les tasques de rescat.

La trucada d’alerta

A les 00.14 hores d’ahir, el Centre Coordinador d’Emergències i Seguretat (Cecoes) va alertar al Centre de Salvament de Tenerife que havia rebut una trucada dels ocupants del cayuco, que van explicar que se’ls havia aturat el motor i van informar de la seva ubicació. En pocs minuts, es va mobilitzar la guardamar Concepción Arenal, que estava ancorada a El Hierro com a reforç davant la contínua arribada de cayucos a l’illa. A penes mitja hora després, van localitzar la barqueta, a només sis quilòmetres de La Estaca.

Al port de La Estaca es va muntar un dispositiu per atendre els migrants. Els voluntaris de Creu Roja els van donar roba seca i una mica de menjar, però amb prou feines van poder entaular conversa amb ells per conèixer la seva situació, ja que estaven en estat de xoc, segons relata José Antonio Rodríguez Verona, responsable autonòmic de Primera Resposta d’Emergència per a la Població Immigrant de Creu Roja. Cinc d’ells van ser traslladats a l’Hospital Nuestra Señora de los Reyes, tres amb hipotèrmia, un amb deshidratació i l’altre amb un traumatisme a l’espatlla de caràcter moderat.

Notícies relacionades

Entre els 54 desapareguts hi podria haver diversos adolescents i quatre nens de 7 a 11 anys, segons va relatar un familiar a l’oenagé Caminando Fronteras. Al tancament d’aquest diari, continuava la recerca per terra, mar i aire, que estava previst mantenir "el temps que calgui", segons declaracions del delegat del Govern a les Canàries, Anselmo Pestana. El delegat del Govern a les illes va explicar que a partir del segon dia del naufragi poden començar a aparèixer els cadàvers, per la qual cosa es mantindran els mitjans a El Hierro.

Clavijo crida Espanya i la Unió Europea a actuarFirma

El president de les Canàries, Fernando Clavijo, va lamentar la mort d’almenys nou migrants al bolcar-se el cayuco amb què miraven d’arribar a l’illa d’El Hierro. «Per desgràcia, una nova tragèdia torna a remarcar la perillositat de la ruta atlàntica», va escriure el president canari al seu compte oficial de la xarxa X, on va instar Espanya i la Unió Europea a actuar «de manera decidida» davant un drama humanitari estructural. «Són nens, dones i homes. Vides que s’apaguen a metres de la frontera sud d’Europa», va lamentar el cap de l’Executiu canari. En total, durant la nit de divendres i dissabte a la matinada, van arribar tres cayucos a El Hierro, entre els quals el que va bolcar, i es busca una quarta embarcació . En el primer que va arribar a La Restinga a mitjanit viatjaven un total de 131 persones, entre elles 107 homes i 15 dones, així com cinc nens i quatre nadons, segons les mateixes fonts d’emergències. El segon es correspon al dels nou morts i 50 desapareguts, i el tercer va arribar cap a les 7.30 hores amb 20 persones, entre elles 18 homes, una dona i un nen.

Temes:

Govern