Salut bucodental

Alerta per l’auge de clíniques que venen ortodòncies sense control

En un any la demanda de correctors dentals ha crescut el 39%

El ‘boom’ dels ‘brackets’ per a adults aviva una oferta de centres sense especialistes que pot causar des de problemes a la mandíbula fins a migranyes i acúfens. En només un any hi ha hagut un augment de fins a un 39% en la demanda.

Alerta per l’auge de clíniques que venen ortodòncies sense control
4
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

La demanda de tractaments d’ortodòncia en els adults s’ha disparat en els últims anys. Bràquets, ortodòncies invisibles… Cada vegada són més els espanyols majors d’edat que s’apunten a la moda de tenir una dentadura perfectament alineada. La majoria ho fan per qüestions estètiques, adverteixen els odontòlegs. Alguns estudis parlen d’un augment, en només un any, de fins a un 39% en la demanda, especialment gràcies a la popularitat dels alineadors invisibles. Si una dècada enrere, de cada 10 ortodòncies set eren bràquets i tres, alineadors invisibles, ara la tendència s’ha invertit: un 70% de les ortodòncies són alineadors invisibles. "Hi ha un veritable boom", certifiquen els especialistes consultats, que també adverteixen del frau que s’amaga sovint rere algunes empreses que comercialitzen aquestes ortodòncies.

"El boom de les ortodòncies, sobretot les invisibles, passa perquè fa 10 anys es va posar molt de moda una empresa, Invisalign, que va fer un màrqueting molt fort i va posar de moda una cosa: l’ortodòncia per a totes les edats, sense necessitat de bràquets", explica Florencio Páez, cap del servei d’Odontologia de l’Hospital HM Nou Delfos-HM Dental Center. Arran d’això, moltes més empreses van començar a comercialitzar fèrules transparents per al pacient, "fins i tot sense necessitat de dentista". I aquí sorgeix el problema.

"Moltes d’aquestes empreses t’escanegen la boca i t’envien la fèrula a casa, sense supervisió d’un especialista, que ha de ser l’ortodontista [l’ortodòncia és una branca de l’odontologia]. És la línia entre el moralment correcte i el que no ho és", explica Páez, que avisa que, a conseqüència d’això, els odontòlegs estan veient "molts problemes" associats.

Els estudis d’ortodòncia són addicionals a l’odontologia i els realitzen els ortodontistes. Els tractaments solen requerir fins a tres anys de seguiment. Si no es fan correctament, pot sorgir algun "problema". Per exemple, com assenyala Páez, pot generar dificultats en el tancament de la boca, cosa que genera sorolls i dolors en les articulacions. "Amb tota la simptomatologia que això comporta: cefalees, migranyes, acúfens… Tot això ho estic veient jo: pacients que no han portat l’ortodòncia ben anivellada i que no mouen correctament la boca. Estem veient un augment d’aquests problemes; cada vegada hi ha més ortodòncies i aquests són problemes associats", assegura.

Páez en posa exemples concrets. El del típic pacient amb soroll en una articulació que no associa que això li passa després d’haver-se posat una ortodòncia. "Ell o ella es veu les dents perfectament alineades i boniques, i no s’adona que encaixaven millor quan estaven descol·locades. Poden ser dents rectes i molt boniques de cara a la galeria, però que ja no encaixen, i això genera un desajust en la masticació i dolors en l’articulació", apunta el cap de Servei d’Odontologia de l’Hospital HM Nou Delfos.

Es desconeix el percentatge exacte de pacients afligits per aquests problemes a causa d’una ortodòncia. "És difícil de quantificar perquè la gent no ho associa", insisteix Páez. Hi ha gent que fins i tot va a un fisioterapeuta a tractar-se. D’altres, que pateixen d’acúfens, van a l’otorrinolaringòleg. Els que tenen migranyes, al neuròleg. "Els que veiem els odontòlegs són pacients que ja han fet tot el circuit de metges", diu.

Facilitats en el finançament

Darrere de moltes migranyes i acúfens hi ha, en realitat, "problemes de masticació". Un 90% dels pacients amb migranya "no tenen un problema al cervell". I precisa també que, tot i que el (mal) ús de les ortodòncies està al darrere de molts d’aquests problemes, la causa principal és que les mandíbules de les persones "són cada vegada més petites" perquè les dietes són "cada vegada menys exigents", cosa que genera una falta d’espai a la boca.

Els plans de finançament d’aquestes ortodòncies també contribueixen al seu auge. "Tots els centres et financen l’ortodòncia. Aquestes empreses negocien molt bé amb les entitats financeres. Et fan un màrqueting de 100 euros al mes en ortodòncies que costen entre 4.000 i 5.000 euros. Abans no es podia", apunta Páez.

Per Jesús Fernández Sánchez, director del postgrau en Ortodòncia de la Societat Catalana d’Odontologia i Estomatologia (SCOE), l’augment de l’ortodòncia en adults dels últims anys té a veure, també, amb "la major consciència sobre la salut bucal, els avenços tecnològics en ortodòncia [els tractaments han millorat significativament amb opcions més estètiques i discretes, precisa], la motivació estètica, la major accessibilitat econòmica i la prevenció a llarg termini". "Corregir un apinyament dentari no només millora l’estètica, sinó que prevé problemes futurs periodontals –pèrdua òssia i mobilitat dentària–, cosa que reforça la motivació per evitar de manera preventiva aquests futurs problemes amb ortodòncia", explica.

Notícies relacionades

Fernández cita dos factors més que afavoreixen aquest boom: d’una banda, el "canvi cultural", perquè ha disminuït l’"estigma" associat a l’ús de l’ortodòncia, i d’altra banda, la "influència de les xarxes socials". "La constant exposició a imatges de somriures perfectes ha augmentat la preocupació per l’estètica dental", diu Fernández. Aquest especialista explica que, en els últims cinc anys, l’ús d’ortodòncia en adults "s’ha triplicat", cosa que reflecteix un "veritable auge" en el sector.

Com el seu col·lega Páez, insisteix que "és fonamental que tot tractament d’ortodòncia estigui supervisat per un professional qualificat", i alerta dels riscos d’utilitzar ortodòncia sense supervisió. Les seves conseqüències són "el desgast dental i els problemes en l’oclusió", la "recessió gingival i la pèrdua òssia i els problemes periodontals" ("el moviment no controlat de les dents pot danyar les genives i provocar pèrdua d’os alveolar, i augmentar el risc de perdre dents", diu) i els "problemes periodontals". Segons Fernández, "un mal control del tractament pot portar a l’acumulació de placa i tosca", cosa que augmenta "el risc de malalties com la periodontitis").

Temes:

Moda +Salut Arran