Dia Internacional de la gent gran

Mayte Sancho: "Estudiarem canvis en els viatges de l’Imserso pels nous interessos sèniors"

La responsable de l’Imserso avança canvis en la programació i la tramitació dels viatges i treu pit del nou model de cures de la gent gran, però admet que la implementació pot «durar dècades».

Mayte Sancho: "Estudiarem canvis en els viatges de l’Imserso pels nous interessos sèniors"
2
Es llegeix en minuts
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

Cada vegada hi ha més sèniors, però es tracta d’una població heterogènia, que gaudeix de més salut en la jubilació, però també viu més anys sent dependent. ¿Quins són els reptes d’atenció per a tanta població i tan diversa?

Poder viure en una societat tan longeva, la segona del món, després del Japó, és una conquesta social. La universalitat en l’accés als serveis de salut i altres recursos no és aliena a aquest triomf. Però necessitem més consciència social que les situacions de dependència són, en part, l’efecte pervers de la longevitat, i que es tradueixi en millor dotació pressupostària per al nostre sistema de cures. Quant a les persones que arriben a la jubilació amb més salut, disposen de tota l’oferta que té la població en general, com els centres culturals, les biblioteques...

Però, ¿necessitaran algun servei nou?

Diria que fan falta serveis d’orientació i consell per a la presa de decisions després de la jubilació. Ara, quan et jubiles, tens moltíssims anys al davant, gairebé un terç de la teva vida, necessites tenir un projecte de vida, perquè les grans depressions venen quan no hi ha projecte i el primer any t’ho passes molt bé, però el segon dius: "No tinc res a fer".

¿Com atén l’Imserso aquests reptes?

A més de promoure el fet d’envellir bé amb diversos programes, com el de ciutats amigables, promogut per l’OMS, que a Espanya ha incorporat més de 200 municipis, l’Imserso intenta ser el referent en la generació de coneixement entorn de l’envelliment. A més, ens preocupen molt les demències i el seu impacte en la vida d’aquestes persones i dels seus cuidadors, però també les condicions de vida d’aquest gran grup de població, la soledat i com afrontar-la, les freqüents crisis que acompanyen la jubilació i les competències i habilitats dels professionals [de les cures].

L’Imserso és conegut sobretot pel programa de viatges. ¿S’emprendran canvis tenint en compte aquest envelliment cada vegada més actiu?

El 2025 farem una nova licitació i a revisar tot el programa, amb diversos objectius. Cal introduir canvis en l’accés a la informació, agilitzar la tramitació i garantir la màxima transparència. Observem que la informació no sempre és fàcilment comprensible. I ara s’envien tres milions de cartes en paper, la qual cosa té una complexitat enorme, però cada vegada hi ha més persones que tenen mòbil i potser els podem informar per altres vies. Quant a l’oferta de viatges, estudiarem canvis amb les organitzacions i representants de gent gran, en un procés participatiu, per intentar adaptar el programa als nous interessos sèniors; però dins de les possibilitats, perquè evidentment moltes persones voldrien anar a llocs més interessants, però tampoc ho podem finançar. Ho estudiarem i farem números. També volem millorar l’accés de les persones amb menor poder adquisitiu.

Notícies relacionades

Els participants es queixen que hi ha poques places i que s’esgoten ràpidament.

En aquesta temporada s’oferiran 886.269 places; però com que el nombre d’usuaris acreditats per poder viatjar és molt més alt, pròxim als quatre milions, els primers dies de la comercialització les places es cobreixen. No obstant, i ja que el programa té un règim altíssim de cancel·lacions, entre un 40 o 45%, recomanaria a totes les persones interessades a viatjar que continuïn consultant la disponibilitat, ja que aquelles places que són anul·lades immediatament tornen a posar-se a la venda.

Temes:

Viatges Crisi