Medi ambient
El Govern aparca la dessalinitzadora flotant al port
La consellera Paneque confirma que el projecte a Barcelona no serà inclòs com a mesura d’urgència: «No s’ha fet cap pas. Només hi ha estudis».
Malgrat les pluges de les últimes setmanes, la gestió de l’aigua continua sent una de les prioritats del Govern Illa. Sílvia Paneque, consellera de Territori, Habitatge i Transició Ecològica, va advertir ahir que la sequera no ha acabat: "Les últimes precipitacions poden haver traslladat sensació de relaxament, però seguim sota l’amenaça de possibles escenaris complicats". La setmana vinent es reunirà la Comissió Interdepartamental de la Sequera per analitzar la situació i aprovar la construcció de 80 nous pous i l’acceleració de les obres pendents al Besòs.
En aquests moments no hi ha sobre la taula aplicar noves restriccions de forma immediata. Però si la tardor no és humida, en els pròxims mesos podrien tornar algunes mesures antisequera. Una de les solucions ideades pel Govern d’Esquerra Republicana per donar resposta a l’emergència era la instal·lació d’una dessalinitzadora flotant al port de Barcelona. Divendres passat, el secretari de Transició Ecològica, Jordi Sargatal, va afirmar a TV3 que es continuava treballant en el projecte. Aquesta setmana, no obstant, la directora general de Transició Hídrica, Concha Zorrilla, va dir que es tractava d’un invent tecnològic i va donar el projecte per enterrat a Catalunya Ràdio.
Ahir, en canvi, Paneque va afirmar que no el descarten, però tampoc l’avalen: "No hem aprovat cap mesura d’urgència com seria aquesta plataforma mòbil, va ser una qüestió treballada per l’anterior Govern, però no s’ha fet cap pas, només hi ha estudis". Paneque va defensar que estan estudiant les diferents opcions i que el Govern se centra a disposar de més aigua. Per tant, aquesta dessalinitzadora flotant queda, de facto, apartada.
Paneque també va comunicar que es deixaran d’imposar sancions als ajuntaments que excedeixen els límits de consum d’aigua establerts i que es buscarà la fórmula per tancar els expedients oberts evitant la multa.
Potabilitzadores sense data
Notícies relacionadesSegons Paneque, algunes infraestructures pendents no estaran a punt fins al 2027 o el 2028. Per tant, s’han de preveure tota mena de possibilitats de cara al 2025 i el 2026. En concret, es trauran línies de subvenció per cavar fins a 80 nous pous. També es pretén escurçar terminis amb les obres necessàries per potabilitzar el Besòs. En l’actualitat, només està en marxa la potabilitzadora de Trinitat, gestionada per Aigües de Barcelona. Aquesta planta està en procés d’ampliació. Però a més, hi ha sobre la taula dues noves potabilitzadores públiques, gestionades per l’ens de proveïment d’aigua Ter Llobregat (ATL), que s’ubicaran al Bon Pastor (Barcelona) i a Montcada i Reixac.
El Govern no ha concretat un horitzó per a la seva posada en funcionament, però sí que es va admetre que no s’acabarien abans del 2031. Per això, s’ha plantejat connectar l’àmbit del Besòs amb el Llobregat perquè les aigües residuals de la zona nord de Barcelona es puguin sanejar (i després regenerar) a la planta del Prat de Llobregat.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Tres hores que van canviar el Barça
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia