Barcelona, protagonista

L’Agència Espacial Europea porta un centre tecnològic

El Phi-Lab Spain@Barcelona arrenca amb 13 milions d’euros de finançament públic per promoure la investigació i comercialització de tecnologia espacial en el camp del canvi climàtic. 

L’Agència Espacial Europea porta un centre tecnològic
2
Es llegeix en minuts
Paula Clemente
Paula Clemente

Periodista

Especialista en Consum, start-ups, sector emprenedor

ver +

Barcelona acaba de guanyar una altra important medalla en la competició per ser l’urbs tecnològica més atractiva d’Espanya. L’Agència Espacial Europea (ESA) ha adjudicat a un consorci català la posada en marxa a Espanya d’un dels seus programes d’impuls a la tecnologia espacial, cosa que significa que la primera delegació espanyola de la Phi-Lab Net s’obrirà a Barcelona.

Així ho va oficialitzar ahir el director de l’Agència Espacial Espanyola, Juan Carlos Cortés, en la primera jornada del NewSpace Economy Congress, un esdeveniment organitzat entre la Cambra de Comerç i la Generalitat de Catalunya amb la intenció de donar visibilitat al sector de l’economia espacial i promoure les connexions empresarials i publicoprivades dins del sector esmentat.

Aquest programa Phi-Lab és precisament un altre moviment en aquest sentit. Es tracta d’una iniciativa per finançar i ajudar a fer que desenvolupaments tecnològics relacionats amb l’espai arribin al mercat i siguin útils, sobretot, davant problemes relacionats amb el canvi climàtic. El lloc de treball com a tal se situarà a l’edifici RDIT del Parc Mediterrani de la Tecnologia a Castelldefels, on també hi ha l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC) –l’entitat que lidera el consorci darrere d’aquest aterratge– i l’ESA-BIC Barcelona.

"La primera crida a projectes s’efectuarà en els pròxims mesos i la idea és que estigui basada en la innovació radical", va avançar Cortés, confiat que "aquesta infraestructura transformarà el paisatge relacionat amb l’espai i proveirà el sector d’innovació radical".

D’entrada, l’ESA aporta una mica més de cinc milions d’euros a la iniciativa, a través de l’Agència Espacial Espanyola, i la Generalitat de Catalunya uns 8 milions més, a través de l’Estratègia NewSpace de Catalunya, amb la qual cosa el programa comença a rodar amb una mica més de 13 milions disponibles.

Investigar i comercialitzar

De tota manera, segons ha remarcat el director de l’Àrea de Promoció del Sector Espacial Català dins de l’IEEC, Josep Colomé, el valor afegit estarà no només en els diners destinats a aquest programa, sinó també en la infraestructura a la qual tindran accés els projectes que hi participin o en la mentoria amb perspectiva de negoci per simplificar l’arribada d’aquestes innovacions i tecnologies al mercat.

Notícies relacionades

"Al tancar la bretxa entre la investigació i la comercialització, l’ESA Phi-Lab NET [que ja té 11 programes actius en total] injectarà innovació disruptiva en start-ups, pimes i grans indústries, cosa que permetrà la identificació primerenca d’oportunitats de comercialització i accelerarà l’entrada al mercat", va contextualitzar el cap del departament comercial de l’ESA, Luca del Monte.

"Avui ens hem de felicitar per l’adjudicació al consorci liderat per l’IEEC d’aquest rellevant instrument per a la indústria i l’ecosistema de la investigació i la innovació de l’espai", va celebrar el secretari d’Empresa i Treball de la Generalitat, Pol Gibert. "Estem davant una oportunitat única per a les empreses del sector i per a les entitats del consorci de generar coneixement i innovació, i l’Estratègia NewSpace de Catalunya, que vol actuar com a tractora de noves línies d’activitat en el sector, no pot estar més alineada amb aquesta aposta, que, a més –va afegir–, obre les portes a una potent col·laboració amb entitats i centres de tot el territori espanyol".