ALTA MUNTANYA

Aigüestortes lloga GPS a excursionistes per a les emergències

La informació s’ha reforçat amb cartells en refugis i en taxis d’alta muntanya

El parc nacional treballa per resoldre la falta de cobertura de telefonia i que es pugui contactar amb el 112 des de més punts de l’espai natural.

Aigüestortes lloga GPS a excursionistes per a les emergències
2
Es llegeix en minuts
Guillem Costa
Guillem Costa

Especialista en Medi ambient, sostenibilitat i biodiversidad

ver +

L’únic parc nacional de Catalunya, Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, ben just disposa de cobertura per trucar al 112, el telèfon d’emergències. L’orografia de la zona és complexa i els repartidors no són prou potents. Aquest problema històric suposa un risc greu, ja que aquest espai natural és una de les zones d’alta muntanya més freqüentades per excursionistes, que en molts casos gaudeixen de la famosa ruta Carros de Foc. En cas de tenir un accident lluny dels refugis, sense un aparell de geolocalització, és gairebé impossible demanar ajuda.

Ara, la direcció del parc i el Departament de Territori, Habitatge i Transició Ecològica s’han proposat remeiar-ho, segons ha pogut saber aquest diari. El gran repte és aconseguir que la cobertura s’expandeixi cap a més punts d’aquest lloc protegit. "Estem treballant amb els sistemes d’emergències per arribar a un acord que permeti ampliar la cobertura i fer trucades d’emergència via satèl·lit", explica Lluís Florit, director d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici.

No obstant, mentre aquesta mesura definitiva no arriba, el parc ha ideat una solució nova que estarà disponible a partir de la setmana vinent: "Oferirem als alpinistes que ho desitgin uns dispositius GPS des dels quals es podrà enviar un missatge de socors a través d’un botó". Es tracta d’uns aparells més petits que un mòbil que es podran llogar per 30 euros als centres d’informació d’Espot i Boí, tot i que en un futur també es trobaran als refugis.

De moment, com que són artefactes molt cars, n’hi haurà 10. "Però n’adquirirem més en funció de la demanda", assegura Florit en conversa amb EL PERIÓDICO. En paral·lel, també s’ha reforçat la informació, perquè els visitants siguin conscients que en la major part del parc nacional no hi ha cobertura.

"Ho advertim en cartells als refugis i als taxis d’alta muntanya", precisa el director. "Parc sense cobertura mòbil, ni per a trucades al 112. Entres en un espai d’alta muntanya amb riscos intrínsecs, el parc disposa d’aparells GPS per a més seguretat", diuen els rètols, que pretenen incentivar la gent perquè utilitzi aquests nous artefactes que actuaran com a xarxa de seguretat. Recentment també s’ha habilitat un helistop, un petit espai nou perquè l’helicòpter pugui aterrar.

Notícies relacionades

Accidents recurrents

A Aigüestortes, cada any es registren accidents. I, en diverses ocasions, el drama s’ha agreujat per la falta de cobertura. Aquesta primavera, els bombers van evacuar dos excursionistes ferits i amb hipotèrmia. No van poder alertar els serveis d’emergències i la recerca va començar perquè no havien tornat al cotxe. El 2022, va morir una parella de francesos a l’hospital després de ser trobats inconscients i amb hipotèrmia a la vall de Boí. En aquest cas, els que van donar l’avís van ser altres excursionistes que els van localitzar prop d’un estany.