La jutge degana de Barcelona apressa a crear sis nous jutjats penals

Les mesures de reforç no són suficients per donar resposta a l’entrada de nous assumptes que comporten penes de presó de fins a cinc anys

La jutge degana de Barcelona apressa a crear sis nous jutjats penals
2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La jutge degana de Barcelona, Cristina Ferrando, veu urgent la creació de sis jutjats penals a la capital catalana: quatre per celebrar judicis de delictes que comporten una pena de fins a cinc anys de presó –entre els quals els denominats judicis ràpids– i dos d’executòries, que són els encarregats de fer complir les sentències. No obstant, en la seva memòria del 2023 afirma que en serien necessaris molts més per poder assumir la càrrega de treball que el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) estima adequada.

Una de les conseqüències de l’escassetat d’aquests òrgans judicials és que els judicis ràpids (no comporten una investigació complexa i s’instrueixen al jutjat de guàrdia) s’estan assenyalant a més d’un any vista, quan la llei marca que s’han de fer en tan sols 15 dies.

L’última memòria del Jutjat Degà de Barcelona, presentada aquest any, però referida al 2023, destaca, d’acord amb els barems del CGPJ, que serien necessaris 20 nous jutjats penals (nou d’enjudiciament i 11 d’executòries). En l’actualitat funcionen 25 que celebren els judicis i que l’any passat van ingressar 17.321 casos (un 8,02% més que l’any anterior). De jutjats d’executòries només n’hi ha quatre i hi van passar 15.073 assumptes. Tot i que els jutges titulars dicten una quantitat important de sentències, els assumptes pendents augmenten per falta de mans. La possible creació de 20 jutjats d’aquestes característiques a curt termini no és realista i per això la jutge degana apressa a posar-ne en funcionament, almenys, sis.

Informe anual

L’informe anual recalca que la saturació dels jutjats penals es deu a la "incapacitat" d’aquests òrgans judicials d’"absorbir" els assenyalaments dels judicis ràpids, no només incoats pels tres jutjats de guàrdia de detinguts de Barcelona, sinó d’altres dels partits judicials sobre els quals té competència, com els de Badalona, l’Hospitalet de Llobregat i Santa Coloma de Gramenet. Davant aquesta situació, la Sala de Govern del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha posat en marxa des del 2020 diverses mesures de reforç, com l’adscripció de quatre jutges extres dedicats en exclusiva a la celebració de judicis ràpids cinc dies a la setmana, tot i que tampoc són suficients.

En l’actualitat, se celebren cada dia i en dos jutjats penals un total de 18 judicis ràpids (els que permet l’agenda electrònica). No obstant, als jutjats de guàrdia se’n tramiten bastants més, per la qual cosa la demora es va ampliant. Els jutges van reclamar fa poc a la Sala de Govern del TSJC que augmentés el nombre de judicis diaris, però l’alt tribunal ha rebutjat la proposta.

Altres àmbits

Notícies relacionades

En la memòria del Deganat de Barcelona no només es considera important l’ampliació del nombre de jutjats penals, sinó també la creació d’òrgans judicials en altres àmbits, tenint en compte la càrrega de treball adequada que fixa el Consell General del Poder Judicial (CGPJ). En aquest sentit, s’estima que serien necessaris un total de 60 nous òrgans judicials a Barcelona.

L’altre àmbit en el qual són convenients més jutjats és el civil: 26 nous de primera instància. La llista de jugats que serien indispensables es complementa amb vuit de socials (demandes laborals), un de mercantil, un de contenciós i un d’instrucció (investigació de delictes).

Temes:

Barcelona Govern