Investigació científica

Prohibir el tabac als joves evitaria un milió de morts anuals per càncer

Els experts també advoquen per incrementar el preu dels paquets

Un estudi publicat a ‘The Lancet’ afirma que la mesura ajudaria a augmentar l’esperança de vida en fins a 1,5 anys i a reduir les morts prematures.

Prohibir el tabac als joves evitaria un milió de morts anuals per càncer
2
Es llegeix en minuts
Valentina Raffio
Valentina Raffio

Periodista.

Especialista en ciència, salut i medi ambient.

Ubicada/t a Barcelona.

ver +

¿Què passaria si, seguint l’estela del Regne Unit, es prohibís la venda de tabac a tots els menors de 18 anys? La revista científica The Lancet una de les més prestigioses del sector, acaba de publicar l’anàlisi més exhaustiva fins a la data sobre l’impacte d’una normativa d’aquest tipus i, sobretot, les conseqüències que tindria crear una "generació lliure de fum" de la història. Les conclusions són clares. L’anàlisi, liderada per la Universitat de Santiago de Compostel·la, afirma que prohibir la venda de tabac a totes les persones nascudes a partir del 2006 permetria evitar almenys 1,2 milions de morts arreu del món. Majoritàriament, reduint l’impacte del càncer de pulmó.

Segons argumenten els investigadors que han liderat aquest treball, eliminar el tabaquisme de les noves generacions ajudaria a "augmentar l’esperança de vida" i a "reduir el nombre de morts prematures" per al 2050. En concret, s’estima que reduir les taxes de fumadors incrementaria fins en un any i mig l’esperança de vida de la població general en un marge de tan sols tres dècades.

Minimitzar altres patologies

Així mateix, tal com demostra aquest estudi, eliminar el tabaquisme permetria, d’una banda, reduir en dos terços la incidència del càncer de pulmó i, de l’altra, minimitzar la càrrega de les altres malalties cardíaques i respiratòries relacionades amb l’acte de fumar.

L’anàlisi calcula que si aquesta mesura s’apliqués arreu del món a partir d’ara mateix, a finals de segle es podrien evitar gairebé la meitat de les morts per càncer de pulmó entre homes (1,8 milions de defuncions) i gairebé un terç de les morts esperades entre dones per aquesta causa (1,1 milions en total). El total de vides salvades per l’aplicació d’aquesta mesura podria ser encara més alt si se sumés, per exemple, la reducció de les morts associades a altres malalties del tabaquisme o els danys associats a l’exposició al fum de segona mà.

"Si els governs implementessin plans ambiciosos per reduir el tabaquisme i crear una generació lliure de tabac, no només es podrien salvar un gran nombre de vides, sinó que també s’aconseguiria reduir enormement la pressió sobre els sistemes de salut i la càrrega de malalties relacionades amb fumar", afirma Julia Rey Brandariz, investigadora de la Universitat de Santiago de Compostel·la i una de les líders d’aquest treball.

Notícies relacionades

En aquests moments, ja són diversos els països que s’han fixat l’objectiu de reduir les seves taxes de tabaquisme per sota del 5% en els pròxims anys però només uns quants, com el Regne Unit i Nova Zelanda, han plantejat una prohibició explícita de la venda d’aquests productes per als més joves.

Prohibir la venda de tabac als més joves és una de les mesures més sonades dels últims anys però no és l’única. Josep Maria Suelves, cap del Servei de Prevenció i Control de Tabaquisme de l’Agència Catalana de Salut Pública, es mostra partidari d’aplicar noves normes per reduir la incidència del tabaquisme com, per exemple, "augmentar el preu d’aquests productes", "utilitzar un empaquetament neutre, ampliar els espais en els quals es prohibeix fumar" i "regular els nous productes amb nicotina" com els cigarrets electrònics. "A Espanya, on el tabac causa més de 50.000 morts anuals, la majoria d’aquestes mesures serien necessàries i haurien de començar a implantar-se amb urgència, tal com reclama la comunitat científica", afirma l’expert en declaracions al portal Science Media Center España.

Temes:

Tabaquisme Tabac