Investigació oberta

Els Mossos busquen un agressor de dones taxistes a Barcelona

L’agressor va actuar els dos cops de matinada a Josep Tarradellas amb Borrell

En almenys dues ocasions, el sospitós, que lliga les seves víctimes amb brides al volant i deixa així la seva firma personal, va agafar el taxi a la mateixa zona i a una de les víctimes li va tallar els canells.

Els Mossos busquen un agressor de dones taxistes a Barcelona
4
Es llegeix en minuts
Marta Català

Brides, taxi, dona i mateixa zona de la ciutat de Barcelona. És el modus operandi d’un atracador que ataca les seves víctimes amb un ganivet gran i les lliga amb brides al volant, amb la qual cosa deixa la seva firma personal. Els Mossos d’Esquadra estan buscant aquest home que ha atracat a punta de navalla –en un interval de cinc mesos– dues dones taxistes a Barcelona. A la primera li va causar talls als dos canells. Els investigadors creuen que les dues agressions, una el 4 d’abril i una altra el 15 de setembre passat, són obra de la mateixa persona.

Reconstruïm els fets. El primer atac, el 4 d’abril, es produeix al carrer de Dolors Monserdà, al barri de Sarrià. L’agressor va agafar un taxi a Josep Tarradellas amb Borrell, segons consta a les diligències a què ha tingut accés aquest diari. Conduïa una dona.

Eren més de les sis de la matinada. Es feia de dia i res feia pensar el que vindria després. Una vegada al destí, el client va treure un ganivet "de grans dimensions", segons consta en l’atestat policial, i l’hi va posar al coll a la víctima. L’atacant li va demanar que es posés unes brides, la dona va accedir i va quedar lligada al volant. Posteriorment, l’agressor li va robar una motxilla amb les seves pertinences, claus i el mòbil. I abans de baixar del cotxe li va fer dos talls als canells. "Podria haver-se dessagnat", expliquen fonts coneixedores del cas.

Testimoni del primer cas

Segons el relat de la víctima, l’agressor va baixar del cotxe i va sortir corrents. En aquell moment, un home passava per allà i va veure el terrible escenari: la dona estava lligada de mans dessagnant-se i l’agressor havia fugit. Va sortir a buscar-lo però aquest va desaparèixer entre els carrers, tot i que abans va tirar a terra la motxilla de la víctima. Aquest testimoni va aconseguir ajudar la dona i trucar al 112. La taxista va descriure l’agressor com un home d’"origen sud-americà, d’entre 55 i 60 anys, cabell canós, amb gorra i abric".

Aquest episodi podria quedar-se simplement en un fet aïllat d’un atracador violent. No obstant, cinc mesos després la història es va repetir. El 15 de setembre, cap a les sis de la matinada es feia de dia a Barcelona i un home "amb gorra i roba clara", segons consta en la declaració de la segona víctima, va agafar un taxi a Josep Tarradellas amb el carrer Borrell.

A l’interior conduïa de nou una dona. L’atacant li va indicar que el portés al carrer d’Iradier –també a la zona alta de la ciutat–, però una vegada allà va canviar d’opinió i va demanar que el deixés al carrer Pomaret, al barri de Sarrià.

Una vegada allà, l’agressor va treure un ganivet, el va posar a l’esquena de la dona i li va demanar que es lligués amb les brides. La víctima va aconseguir lligar-se sense que l’estrenyessin massa malgrat quedar immobilitzada al volant. L’agressor es va emportar la seva bossa de mà, tot i que li va deixar el mòbil i pertinences personals, a petició de la víctima. Aquest cop no hi va haver talls als canells.

"Sap el que fa"

Una dada reveladora és que l’home portava guants i abans de baixar del taxi va netejar la superfície, segons va explicar la víctima als Mossos. Després, va fugir a peu pel carrer Pomaret. La taxista va aconseguir deslligar-se i trucar a emergències. El fet que netegés les empremtes fa pensar que "sap el que fa, que no vol ser arrestat, que n’és plenament conscient i, per tant, repetirà", assenyala Patricia Alcaraz, doctora medicoforense. Afirma que no es tracta d’un atac per una "sobtada necessitat econòmica, en els quals es cometen molts errors, sinó que aquest individu sap com no ser identificat".

L’agressió va passar a escassos 100 metres de la primera. Els investigadors creuen que l’agressor podria conèixer la zona, ja que tria un lloc tranquil, amb pocs transeünts i allunyat de comerços per portar les seves víctimes. Apunta Alcaraz que la seva senya d’identitat són les brides: "El seu segell és lligar la víctima al volant amb brides, un modus operandi que ja el defineix", assegura. Segons la medicoforense, aquest atracador "busca dones al creure que són més fràgils i vulnerables. Cerca garantia d’èxit".

Notícies relacionades

Des de l’Associació Elite Taxi li donen la raó: "Qualsevol xoriço es veu més capaç amb una dona". El seu president, Olivier Contel, reclama més mesures de seguretat com les mampares o les càmeres als taxis, que són elements que permetrien identificar l’agressor tant d’homes com de dones.

La Unitat d’Investigació de Sarrià de la policia catalana porta la investigació i mira d’esbrinar si hi podria haver més agressions en altres districtes de la ciutat mentre visionen les càmeres de seguretat de la zona i intenten trobar l’agressor d’aquests fets.

Temes:

Barcelona