Presons

Un terç dels presos que s’han suïcidat a Catalunya ja ho havien intentat

Un terç dels presos que s’han suïcidat a Catalunya ja ho havien intentat
1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Un terç dels presos que s’han suïcidat a Catalunya ho havien intentat recentment i un 80% va estar en aïllament l’últim semestre de vida, segons un informe del Departament de Justícia que adverteix de dos moments en què el risc és clau: al cap de poc d’ingressar i un any abans de sortir.

L’informe, al qual va tenir accés l’agència Efe, ha sigut elaborat per tècnics del Centre d’Estudis Jurídics i Formació Especialitzada (CEJFE) de la Generalitat, amb dades procedents de l’Institut de Medicina Legal i Ciències Forenses i del servei d’inspecció de la Secretaria de Mesures Penals. S’hi analitzen 54 suïcidis que van tenir lloc entre el gener del 2018 i el juny del 2023 a les presons catalanes.

Des de començament d’any són una desena els interns de les presons catalanes que s’han tret la vida, l’últim d’ells el mes passat, la qual cosa ha portat Justícia a revisar els protocols per prevenir els suïcidis als centres penitenciaris, mitjançant un pla de xoc en col·laboració amb el Departament de Salut.

Trastorns i drogues

Notícies relacionades

Una de les mesures que estudia la Generalitat és reforçar el seguiment dels reclusos amb antecedents d’autolesions o trastorns mentals, cosa en què coincideix amb els autors de l’informe, que revela que tres quartes parts dels interns que es van suïcidar patia alguna alteració mental i un 36,6% comptava amb més d’un diagnòstic psiquiàtric.

Un 63% dels suïcides seguia algun tipus de tractament farmacològic per problemes de salut mental –un 11% a causa de malalties físiques– i més de tres quartes parts consumia drogues, principalment cocaïna. La meitat dels presos que es van treure la vida s’havien autolesionat prèviament –en un 50% de casos quan encara no eren adults– i un 30% ja ho havia intentat mig any abans de la seva mort.