Malaltia infecciosa
Els casos de meningitis creixen un 13% a Espanya
Els contagis van començar a baixar el 2017 gràcies a l’ampliació del calendari de vacunació, però en els dos últims anys s’ha produït un repunt.
La meningitis continua sent la primera causa d’infecció greu en nens i adolescents. I en algunes situacions pot ser "devastadora", segons alertava ahir la Societat Espanyola de Neurologia (SEN) amb motiu de la celebració, el 5 d’octubre, del Dia Mundial contra la Meningitis, efemèride impulsada per l’OMS com a part de l’estratègia per derrotar la malaltia el 2030.
L’Organització Mundial de la Salut calcula que la meningitis, que causa una infecció de les meninges, que són les membranes que cobreixen el cervell i la medul·la espinal, a causa de diferents agents, com virus i bacteris, afecta uns 2,5 milions de persones a l’any i provoca 300.000 defuncions arreu del món, ja que un 10% dels infectats acaben morint i un 30% pateixen seqüeles greus. Per això "continua sent un gran desafiament de salut pública", segons la doctora Marta Guillán, secretària del grup de neurologia crítica i intensivista de la SEN.
A Espanya cada any es detecten uns mil casos, el 10% greus. El 2017 les infeccions van iniciar un camí descendent gràcies a les millores en la prevenció i les ampliacions en el calendari de vacunació, però en els dos últims anys s’ha produït un repunt (del 10% el 2022 i del 13% el 2023) que la SEN atribueix a la relaxació de les mesures de protecció una vegada superada la fase més dura de la pandèmia. Tot i així, el 2012 se’n van notificar el doble de casos i el 2016, el quàdruple, respecte a les xifres actuals.
No obstant, a escala mundial la previsió és que es dupliqui el nombre de casos anuals, tot i que amb una reducció de les defuncions, a conseqüència de les millores que s’han introduït en la identificació de la malaltia, la prevenció i el tractament. Però pot produir-se un augment de persones amb seqüeles, perquè la meningitis pot provocar pèrdua d’audició, discapacitat visual i física i disfuncions cognitives, a les quals s’ha de sumar l’afectació a nivell mental del pacient i dels familiars.
De fet, un recent estudi realitzat per l’Associació Espanyola contra la Meningitis estimava que la càrrega econòmica de la malaltia suposava, de mitjana, més d’11.000 euros per pacient i any.
Rigidesa al coll i taques
La meningitis d’origen bacterià és la més perillosa, i es calcula que al voltant del 20% de la població pot ser portadora d’alguna soca. La majoria no tenen símptomes, però sí que poden transmetre el bacteri a altres persones més vulnerables a través de la saliva o bé de les secrecions respiratòries.
Notícies relacionadesEl problema afegit és que els primers símptomes es confonen amb els processos infecciosos comuns. Però cal consultar davant l’aparició dels primers símptomes, perquè "els casos bacterians poden ser fatals en qüestió de dies si no es tracten adequadament", adverteix la doctora Guillán.
Una pista que pot indicar que es tracta de meningitis és que els símptomes apareguin de manera brusca: febre alta, mal de cap intens, rigidesa al coll, nàusees, sensibilitat a la llum i confusió. En nens, "un altre dels signes és l’aparició de petites taques de color vermell o morat", indica la doctora.
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- BARCELONEJANT La febre de les cites ràpides
- Les dones generen el 20% dels beneficis del món del ciclisme
- Les rialles de Laporta i Joaquín