25 dels 35 signes vitals de la Terra s’agreugen a ritme rècord

Un grup internacional de científics reclama un impost al carboni i accelerar les polítiques de protecció ambiental per evitar «el col·lapse».

25 dels 35 signes vitals de la Terra s’agreugen a ritme rècord
2
Es llegeix en minuts
Valentina Raffio
Valentina Raffio

Periodista.

Especialista en ciència, salut i medi ambient.

Ubicada/t a Barcelona.

ver +

El planeta s’escalfa a un ritme sense precedents, els rècords de calor són cada vegada més extrems i el desglaç avança a un ritme mai vist. Un grup internacional de científics publica el seu informe anual L’estat del clima, en el qual any rere any monitoritza desenes d’indicadors per mesurar l’avanç de la crisi climàtica al planeta. Aquest any, una vegada més, la conclusió torna a ser aterridora. Almenys 25 dels 35 signes vitals del planeta estan empitjorant a una velocitat rècord. "Estem entrant en una fase crítica i impredictible de la crisi climàtica. Necessitem emprendre accions de forma ràpida i decisiva per frenar tot això", afirma l’anàlisi, publicada ahir a la revista Bioscience, que aprofita per fer una crida de cara a la pròxima Cimera del Clima de Bakú (COP29).

L’anàlisi enumera una sèrie de rècords climàtics assolits al llarg de l’últim any i que, tant observats de forma individual com en el seu conjunt, constaten fins a quin punt s’està accelerant l’impacte de la crisi climàtica al nostre planeta. Per exemple, segons demostren els registres, la temperatura mitjana tant de l’aire com dels mars del planeta ha arribat en els últims mesos a les xifres més altes des que n’hi ha registres. Al juliol, a més, es van registrar els tres dies més calorosos des que en tenen constància els humans. Així mateix, al llarg de l’últim any també s’ha sabut que la concentració de gasos amb efecte hivernacle com el diòxid de carboni i el metà no només continua creixent, sinó que ha tornat a marcar màxims històrics.

L’últim any, segons assenyala l’informe, el planeta ha sigut testimoni de "múltiples desastres relacionats amb el clima" com, per exemple, una concatenació d’onades de calor extrem a tot l’hemisferi nord que van matar milers de persones, van provocar episodis de mortalitat massiva en diversos ecosistemes i van elevar els termòmetres fins a gairebé els 50 graus en diversos punts de l’Índia. "El canvi climàtic ja ha desplaçat milions de persones arreu del món, amb el potencial de desplaçar-ne centenars de milions o fins i tot milers de milions més en les pròximes dècades. En cas de continuar així, la crisi climàtica ens enfrontarà a una inestabilitat geopolítica més gran i possiblement fins i tot a un possible col·lapse social", afirma William Ripple, un dels impulsors de l’estudi.

Cap al col·lapse

Notícies relacionades

L’informe alerta amb contundència: "Estem a punt d’un desastre climàtic que és irreversible". Els científics adverteixen de diversos "punts d’inflexió climàtics" que podrien desencadenar des de "canvis catastròfics" fins al "col·lapse" de diversos ecosistemes.

També avisen del perill de "fenòmens emergents" com ara l’aparició de "rius taronges a l’Àrtic" a causa de la presència de metalls tòxics a les aigües i al desglaç del permafrost. "Ja som enmig d’una convulsió climàtica abrupta, que posa en perill la vida a la Terra", afirma Ripple.

Temes:

Calor