El 41% d’adolescents manifesten tenir problemes mentals
Segons un baròmetre de l’Unicef, pateixen en silenci les malalties emocionals perquè no saben a qui acudir o no consideren que el problema sigui important.
"Tenim pressions per obtenir bones qualificacions que generen molt estrès i també hi ha pressions socials, que ens generen por de no encaixar en una societat amb prejudicis: tot això ens pot danyar la salut mental". Aquesta és la conclusió de l’Alae, una jove de 16 anys de Fuenlabrada (Madrid) que va participar ahir en la presentació d’un estudi de l’Unicef que conclou que el 41% dels adolescents manifesten haver tingut un problema de salut mental l’últim any, tot i que gairebé el 90% no ha demanat ajuda. En concret, el 51,4% admet que no n’ha buscat i el 36,9%, que no se l’hi ha explicat a ningú.
Segons aquest últim informe, pateixen en silenci la seva malaltia emocional perquè no saben a qui acudir, no consideren que el problema sigui important o desitgen mantenir en secret el seu problema. Dos de cada tres adolescents, a més, no volen que les seves famílies o els seus tutors se n’assabentin. Un 56,2% pensen que és millor deixar que passi el temps i un 55,9% confessen que no confien en el personal del centre educatiu perquè creuen que no poden ajudar-los, no guardaran el secret o tenen altres tasques a atendre i no disposen de temps.
El José Ángel, un jove d’Úbeda (Jaén) i assessor de l’Unicef que també va participar en la presentació de l’estudi, va explicar que "hi ha orientadors als centres educatius, però no solen estar disponibles per als alumnes perquè en tenen una gran ràtio per atendre i un munt de gestions administratives". A més, els alumnes "no volen que els vegin entrar als seus despatxos".
Un altre problema, segons va dir José María Vera, director de l’Unicef España, és l’escassa i incorrecta implantació dels coordinadors de benestar que va posar en marxa la llei de protecció infantil. Són figures de nova creació que han de vetllar pel bé emocional de l’alumnat i evitar el bullying, però o no compten amb la formació que marca la norma, o bé han d’atendre múltiples tasques i no disposen de prou temps per als estudiants.
Gairebé 5.000 enquestats
El baròmetre, presentat amb motiu del Dia de la Salut Mental, que se celebra demà, ha sigut elaborat amb les opinions de 4.740 joves, de 13 a 18 anys, de 168 centres educatius. El treball de camp es va realitzar el curs passat. Malgrat l’alt percentatge d’adolescents amb problemes de salut mental que destapa, l’enquesta deixa "sorpreses positives", com que 8 de cada 10 enquestats assegura que mantindria l’amistat amb algú de la seva edat que estigui en tractament per problemes de salut mental, per la qual cosa "tenen menys prejudicis del que esperàvem o detectàvem entre els adults". Segons el parer de Ramos, aquestes dades indiquen que els joves estan "normalitzant" tenir problemes emocionals o malalties més greus i diagnosticades. Una altra de les sorpreses fa referència al fet que utilitzen les xarxes socials "com un actiu per a la seva salut mental", és a dir, com un instrument per buscar ajuda.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- Tres hores que van canviar el Barça
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia