La Generalitat prioritza la potabilitzadora de la Trinitat
L’ampliació de la planta subministrarà uns 12 hectòmetres cúbics anuals més. També s’accelerarà la interconnexió Besòs-Llobregat.
Després d’analitzar quines són les mesures que es poden assumir més ràpidament per disposar de més aigua, el Govern va presentar ahir el seu calendari d’infraestructures hídriques. Són obres que han de servir perquè Catalunya estigui preparada davant la disminució de pluges pronosticada per la majoria dels models climàtics. Gran part dels treballs esmentats coincideixen amb el full de ruta dissenyat per l’anterior Executiu. Un d’aquests és l’ampliació de la potabilitzadora de la Trinitat.
No obstant, hi ha alguns canvis de calendari i es posa data a les dues principals novetats anunciades pel Govern Illa: la dessalinitzadora al nord de la Costa Brava, que podria estar llesta el 2032, i la desviació d’aigües residuals del Besòs cap al Llobregat, que es realitzarà a partir del 2027. "Hem estudiat què podem fer el 2025 i el 2026 per allunyar-nos de les restriccions", va concretar Sílvia Paneque, consellera de Territori, Habitatge i Transició Ecològica.
El més urgent seran les dessalinitzadores mòbils de la Costa Brava, a Empuriabrava i Roses. Es tracta d’una mesura provisional perquè aquestes comarques, que han patit més restriccions, tinguin l’accés garantit a l’aigua potable. En paral·lel, a partir del 2025, en l’àmbit dels rius Ter i Llobregat, dels quals beuen la major part dels habitants de Catalunya, se centraran els esforços en tres infraestructures operades per Aigües de Barcelona. En primer lloc, entrarà en servei l’ampliació de la potabilitzadora de la Trinitat, que, amb una injecció de 39 milions d’euros, subministrarà uns 12 hm3 anuals més. També es reactivaran els pous de Sant Joan Despí, relacionats amb la potabilitzadora de la mateixa població, i la potabilitzadora Estrella (a Sant Feliu de Llobregat).
Del 2027 al 2029
De cara al 2027, també es recuperaran altres captacions d’aigua subterrània i es potenciarà la regeneració d’aigua en llocs com Gavà, Figueres, Sant Feliu de Llobregat i Mataró. Per a més endavant (2028 i 2029) quedaran les obres de les futures potabilitzadores públiques, a Montcada i Reixac i el Bon Pastor, operades per l’ens d’Aigua Ter Llobregat (ATL). Paneque ha garantit que es construiran, tot i que primer se centrin en les obres que es poden accelerar de manera més àgil.
La connexió per desviar aigües residuals de l’àmbit del Besòs i tractar-les al Llobregat per acabar convertint-les en aigua potable serà una realitat el 2028, segons els plans anunciats per la consellera.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Atemptat en una zona comercial Tràgic atropellament múltiple en un mercat ambulant nadalenc d’Alemanya
- BADALONA Condemnats dos menors per la violació grupal d’una nena d’11 anys al Màgic
- Tempesta judicial a Madrid Un jutjat cita Sánchez per dir al nòvio d’Ayuso "delinqüent confés"
- Crònica rosa El tsunami del cine català
- Empresa El CEO de Mango, Toni Ruiz, assumeix la presidència de forma temporal
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Inici de les festes Fins que siguem vells
- Loteria de Nadal 2022 ¿Què has de fer si et toca la Loteria de Nadal 2022?: consells
- Buscat a tot Espanya ¿Per què el 06174 és un dels dècims més comprats per Nadal?
- Estudi d’amenaces per a Espanya El CNI adverteix d’una multiplicació dels cibercriminals