ESTUDI D’ESADE

La pol·lució ha restat un 5% al creixement del PIB a Espanya

A Catalunya, l’economia podria haver crescut entre un 4% i un 6% més en els últims 14 anys si s’hagués reduït la contaminació.

La pol·lució ha restat un 5% al creixement del PIB a Espanya

Agencias

1
Es llegeix en minuts
Valentina Raffio
Valentina Raffio

Periodista.

Especialista en ciència, salut i medi ambient.

Ubicada/t a Barcelona.

ver +

La contaminació impacta en tots els àmbits, també en les nostres butxaques. Segons una anàlisi elaborada per ESADE sobre l’impacte de la contaminació a Espanya, la pol·lució de l’aire està restringint substancialment el creixement de l’economia espanyola. L’informe estima que la mala qualitat de l’aire ha restat fins a un 5% al creixement del producte interior brut (PIB) del país entre el 2007 i el 2021. A Catalunya, per exemple, l’economia podria haver crescut entre un 4% i un 6% més en els últims 14 anys si s’hagués reduït la contaminació tal com dicta la normativa europea.

L’anàlisi, liderada pels economistes Miquel Oliu-Barton i Juan Mejino López, argumenta que la mala qualitat de l’aire té un impacte directe en l’economia espanyola ja que, d’una banda, incideix negativament en la productivitat dels treballadors i, de l’altra, provoca altes taxes tant de malaltia com de morts entre la població activa. La contaminació causa més de 20.000 morts anuals a Espanya. Catalunya és la comunitat on causa més estralls, amb 69 defuncions per cada 100.000 habitants i un total de 5.220 morts prematures per aquesta causa. La segueix Madrid, amb 66 defuncions per cada 100.000 habitants i un total de 4.366 morts.

Temes:

Medi ambient PIB