SALUT

Les famílies, en alerta per l’escassetat de fàrmacs per al TDAH

La falta del principi actiu del Concerta, el medicament que es recepta per al dèficit d’atenció i la hiperactivitat, els obliga a anar de farmàcia en farmàcia i posa en perill els tractaments.

Les famílies, en alerta per l’escassetat de fàrmacs per al TDAH
3
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

L’escassetat del medicament Concerta (el principi actiu del qual és el metilfenidat) i altres fàrmacs (basats en un altre principi actiu, que és l’atomoxetina) per al trastorn per dèficit d’atenció i hiperactivitat (TDAH) està afectant el tractament dels pacients, majoritàriament nens i adolescents. La situació angoixa les famílies, que van de farmàcia en farmàcia, desesperades a la recerca del medicament.

Segons un recent informe elaborat per la xarxa digital de farmàcies LUDA Partners, la falta de Concerta i similars a Catalunya supera fins i tot fàrmacs antidiabètics com l’Ozempic. L’estudi assegura que els medicaments destinats a tractar el TDAH s’han convertit en els més difícils de trobar a les farmàcies, ja que pateixen un increment del 138% en les notificacions de faltes reportades pels farmacèutics l’últim mes.

"Algunes de les presentacions del metilfenidat estan patint una distribució controlada, i les farmàcies no tenen unitats per proveir la demanda que s’està generant. Hi ha unitats limitades", explica Lorena Rivera, responsable del Centre d’Informació del Medicament (CIM) del Col·legi Oficial de Farmacèutics de Barcelona (COFB).

El TDAH és el trastorn del neurodesenvolupament més freqüent, seguit de l’autisme i de les dificultats d’aprenentatge. La seva prevalença a Espanya és del 7% al 8% en nens i del 3% en adults. El tractament farmacològic és diari i sostingut en el temps, un factor que agreuja més la situació.

També als hospitals

El problema no només es viu a les farmàcies, sinó que també ho noten als hospitals. "Hi ha trucades constants cada dia per la falta de fàrmacs. Si és una primera visita intentes donar altres alternatives, però encara així no estem donant el tractament que voldríem d’entrada. Les famílies entren en col·lapse", assegura el cap de Psiquiatria de l’Hospital de la Vall d’Hebron, Josep Antoni Ramos Quiroga. Nega que aquesta realitat tingui a veure amb un augment dels casos de TDAH ni de la prescripció d’aquests fàrmacs. "El problema és que des de la indústria no es posa al centre els pacients. És intolerable que una malaltia crònica de sobte no trobi els seus fàrmacs a les farmàcies. Tampoc s’entén que l’Administració no en garanteixi el proveïment", diu Ramos Quiroga.

Segons aquest psiquiatre, en els últims anys "ha disminuït" la prescripció de fàrmacs per al TDAH, per tant el consum no és la causa de la falta d’aquests tractaments. Tampoc ha augmentat la seva prevalença. "Un estudi recent a Espanya assenyala que només el 0,1% de la població adulta pren un medicament per al TDAH. I en nens, el 4,9%. L’últim informe Fars assenyala que un 10% dels alumnes tenen algun trastorn del neurodesenvolupament. O sigui: més de la meitat dels nens espanyols no prenen medicació per al TDAH", apunta el cap de Psiquiatria de la Vall d’Hebron.

El TDAH, explica, és un "trastorn crònic". Els pacients tenen una "baixa adherència" al tractament, ja que "s’obliden, es despisten". Són persones amb "molta impulsivitat". A més, el TDAH és un "factor de risc" d’altres patologies com "obesitat o diabetis", i fins i tot "demència", i del consum de substàncies com l’"alcohol". En l’edat escolar, aquest trastorn "impacta negativament en el rendiment" acadèmic.

Per a especialistes com Ramos Quiroga, el desproveïment d’aquests fàrmacs suposa una "sobrecàrrega de treball brutal". "Truquen perquè les farmàcies no tenen la dosi que necessiten. Intentes fer un altre tractament més específic per al pacient...", explica. A més dels problemes de desproveïment amb el fàrmac Concerta, els pacients també tenen dificultats per trobar l’atomoxetina. "Depenent de quina dosi, no està disponible".

Notícies relacionades

Quant al Concerta, hi ha també diverses dosis. "N’hi ha que duren 10 o 12 hores, mentre que d’altres, 3 o 4. El més interessant és el que dura 10 o 12 hores, perquè es pren una vegada al dia. I és el que més escasseja. Tampoc està disponible l’atomoxetina, és un nou estimulant", explica Ramos Quiroga. "Per a mi això és indignant. El gran problema que hi ha amb les persones que pateixen problemes de salut mental és que es queixen poc davant l’Administració", afegeix.

Segons el Col·legi Oficial de Farmacèutics de Barcelona, el problema de "desproveïment i de subministrament", que també afecta altres fàrmacs i no només els indicats per al TDAH, és "multifactorial". "Cada vegada hi ha més centralització de matèries primeres, de plantes de producció, i problemes de transport. Tot això provoca faltes de principis actius com aquests", assenyala Rivera. "Ara mateix, per als pacients amb TDAH, aconseguir la seva medicació no és gens fàcil. Les unitats [existents d’aquests fàrmacs] són limitades", afegeix.

Temes:

Barcelona TDAH