CRISI CLIMÀTICA

Superar el llindar dels 1,5 ºC tindria efectes irreversibles

El planeta ja ha viscut almenys un any sencer per sobre del perillós límit

Un estudi publicat a la revista ‘Nature’ afirma que l’«únic escenari segur» és aconseguir una reducció ràpida de les emissions de CO2. 

Superar el llindar dels 1,5 ºC tindria efectes irreversibles

Agencias

2
Es llegeix en minuts
Valentina Raffio
Valentina Raffio

Periodista.

Especialista en ciència, salut i medi ambient.

Ubicada/t a Barcelona.

ver +

La finestra d’oportunitat és cada vegada més reduïda, però, segons constata un nou estudi publicat a la revista Nature, encara estem a temps de frenar l’acceleració de l’escalfament global, i com més aviat ho fem menors seran els danys acumulats al planeta. Un equip internacional de científics ha analitzat diversos escenaris sobre l’augment de les temperatures a la Terra i sobre quines conseqüències tindria, per exemple, sobrepassar el llindar dels 1,5 ºC a curt, mitjà i llarg termini. Les conclusions, afirmen, no deixen cap dubte. "Si superem el llindar d’escalfament extrem, tot i que sigui de manera temporal, ens enfrontaríem a conseqüències irreversibles per al planeta, des de la pèrdua de biodiversitat fins a l’augment del nivell del mar", adverteixen els autors, alhora que argumenten que l’"únic escenari segur" és frenar al més aviat possible l’escalfament global.

De París a Dubai

En l’última dècada, des de la cimera del clima de París fins a la de Dubai, els governs s’han compromès a buscar solucions per evitar que la temperatura del planeta augmenti per sobre dels 1,5 ºC de cara a finals de segle. Però, segons constaten els registres, avui dia el món ja ha viscut almenys un any sencer per sobre d’aquest llindar i, si segueix així, aquesta xifra podria continuar augmentant els pròxims anys. Justament per això, cada vegada són més les veus que afirmen que l’escenari més realista és pensar que en els pròxims anys sobrepassarem el llindar dels 1,5 ºC (un fenomen que tècnicament es denomina overshoot) i després tornarem a baixar per sota d’aquesta línia vermella. ¿Però què passaria, llavors, amb el planeta?

Una anàlisi liderada pels investigadors Carl-Friedrich Schleussner i Joeri Rogelj afirma que assolir un nivell d’escalfament extrem no només seria devastador, sinó que, a més, seria molt difícil de revertir. Els seus càlculs apunten al fet que, per exemple, sobrepassar el llindar dels 1,5 ºC provocaria danys en el sistema terrestre, reduiria l’abundància d’espècies, posaria en perill la biodiversitat de diversos ecosistemes i fins i tot danyaria les reserves de carboni que, fins ara, estan limitant (o, més ben dit, contenint) l’augment de les temperatures globals. Si el planeta sobrepassa certs llindars d’escalfament extrem, s’espera un augment del nivell del mar que, després, seria molt complicat de revertir, fins i tot si s’aconseguís normalitzar les temperatures.

Notícies relacionades

Si l’augment global de les temperatures continua accelerant el desglaç dels pols i això provoca un augment de nivell del mar, aquest procés no es podrà revertir i les conseqüències que se’n derivin, com els danys a les zones costaneres, seran inevitables. El mateix passa amb la pèrdua d’espècies, ja que una vegada desapareguin certes peces clau de l’ecosistema serà molt complicat tornar enrere.

"Els esforços per frenar l’augment de la temperatura global com més aviat millor tindran més probabilitats de limitar els riscos climàtics que els intents de reduir les temperatures després de sobrepassar el llindar dels 1,5 ºC", afirmen els autors. Els experts també recorden que en aquests moments la humanitat encara no disposa de sistemes de captura de carboni prou avançats per poder confiar-hi de cara a lluitar contra l’augment de les temperatures. "Només una reducció ràpida de les emissions serà eficaç per limitar l’acceleració del canvi climàtic", conclou l’anàlisi.